Fogalmam sincs, hogy egészségesebb-e olívaolajjal főzni, mint vajjal, habár biztosan oda kellene figyelnem, mert a nagy vajimádatomtól a koleszterinem rendszeresen magasabb a kelleténél, bár már azt is hallottam, hogy a magas koleszterin tulajdonképpen jó . Mindegy, mert engem ez nem is érdekel.
Szeretem a sok vajtól nehéz, zsíros, tejszínízű süteményeket, de majdnem ugyanennyire szeretem az olívaolajtól könnyű, gyümölcsös illatú tésztákat is.
Sajnos itt is ugyanúgy van, mint a vajnál: nincs értelme gyenge minőségűt használni. Édességekhez érdemes a Dolce Vita Konyháról vagy az igazioliváról rendelni, mert ha nincs jó íze az olajnak, akkor ilyen mennyiségben az a süteményeden is érződni fog. Ha ügyes vagy, olcsóbban megúszod, mintha egy hipermarketben vetted volna.
A tönkölyliszt sem azért van benne, hogy egészségesebb legyen, isten ments!
Csokoládés olívatorta olívafagylalttal és idei barackdzsemmel
A tortához:
115 g tönkölyliszt
190 g finomliszt
3/4 tk só
1 1/2 tk sütőpor
160 g cukor
250 ml olívaolaj
190 ml teljes tej
3 tojás
1 ág rozmaring
150 g étcsokoládé
1. Egy mély tálban keverd össze az első 5 hozzávalót, egy kancsóban pedig a következő hármat.
2. Forgasd a folyékony hozzávalókat a szárazakhoz, tedd bele a rozmaringot és az étcsokit is felaprítva.
3. Vajazz ki egy kivehető aljú, fodros szélű, kb. 23 cm átmérőjű tortaformát. Simítsd el benne a masszát, és süsd 180 fokon 40 percig.
Recept a Good to the Grainből.
A fagylalthoz:
220 ml teljes tej
66 g cukor
egy csipet só
170 ml habtejszín
4 tojássárgája
90 ml olívaolaj
1. Készíts angolkrémet a hozzávalókból, az olaj kivételével: A tejet és a tejszínt forrald fel a cukorral és a sóval, add lassan, kevergetve a tojássárgához, majd az egészet tedd vissza főni, hogy besűrűsödjön.
2. Öntsd bele az olajat, és tedd a hűtőbe, hogy másnap a fagylaltgépben elkészíthesd.
Recept a Perfect Scoop-ból, mert az a könyv tényleg perfect.
A baracklekvárhoz:
5 kg sárgabarack (kimagozva mérve)
1 kg cukor
30 g pektin
1. Tedd egy fazékba a sárgabarackot negyedelve, de héjastul. Add hozzá a cukor 2/3-át. Főzd kb. fél óra-órát, attól függően, hogy mennyire szereted darabosan.
2. A maradék cukrot keverd össze a pektinnel, majd add a barackhoz. Főzd még 10 percig, majd töltsd sterilizált üvegekbe, zárd le, fordítsd fejre 5 percre. Fordítsd vissza, és tedd dunsztba.
Miért pont a baracklekvárt szereti mindenki?