KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2012. szeptember 16., vasárnap Szólj hozzá!

2012. szeptember 16., vasárnap 0 hozzászólás

Hogy biztosan édes legyen: Barhesz almával és mézzel




Háromszor kell keleszteni, láss hozzá időben!

Barhesz almával és mézzel
(kb. 1 kilós)

80 ml méz
1 zacskó porélesztő
165 ml langyos víz
540 g liszt
másfél tk só
2 egész tojás + 1 sárgája
80 ml olívaolaj
2 db alma
1 ek citromlé
1 tojás a kenéshez
sütőcukor (vagy mák vagy szezámmag)

1. A mézből 1 evőkanálnyit elkeverek a vízzel és az élesztővel, 5 percre félreteszem.
2. A lisztet átszitálom a sóval, hozzáadom a tojásokat, a maradék mézet és az olajat. Ha az élesztő felfutott, azt is a liszthez öntöm. Begyúrom, kb. 5 percig dögönyözöm, hogy ragacsos, szép fényes masszát kapjak. Kigömbölyítem, és olajazott tálban, meleg helyen, letakarva 1 órát pihentetem.
3. Az almákat felkockázom, meglocsolom a citromlével, hogy ne barnuljon meg. A tésztát lisztes deszkára borítom, és az öklömmel kilapítom. Az egyik felére szórom az alma 2/3-át, majd ráhajtom a tészta másik felét. A maradék almát megint az egyik felére szórom, és ráhajtom a másik felét. A tészta széleit alágyűröm, hogy gömbölyű legyen. Ismét melegre helyre teszem pihenni 30 percre.
4. A tésztát 4 részre osztom, és mindegyik részt hosszúra sodrom, ezekből lesznek a barhesz fonatai. Közben néha egy-egy almakocka kikandikál majd, ezt mintha mi sem történt volna, visszadugdosom. Elmagyarázhatnám, hogy kell fonni, hogy kerek legyen, de sokkal könnyebb lesz nektek, ha megnézitek a recept eredetijénél található képeket, itt. Ha nagyjából sikerült befonnom, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, lekenem a simára kevert tojással, és 45 percre félreteszem, hogy szépen megkeljen.
5. Ezután újra lekenem, a tetejét pedig megszórom a cukorral. 190 fokos sütőben 40 percig sütöm.

Recept: Smitten Kitchen

alma péksütemény ünnepi kelttészta haladóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr205141113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása