KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. február 09., szombat Szólj hozzá!

2013. február 09., szombat 0 hozzászólás

Ami kimaradt: Krémes túrótorta gránátalma fénnyel



Néha arra eszmélek, hogy a legalapabb desszertek vagy torták nekem eddig teljesen kimaradtak a repertoáromból. Ezért is jó, hogy most olyan helyen dolgozom, akkor konkrétan megmondják, mire van szükségük, és nem tudom megúszni azokat a dolgokat, amikre eddig azt mondtam magamnak, hogy jujj, ez nekem már túl hagyományos (bármit is értsek ez alatt). Ráadásul mindent a magam kedvére alakíthatok, bármilyen recepttel dolgozhatok, az általam legjobbnak tartott alapanyagokkal.

Krémes túrótorta gránátalma fénnyel
(14 szelet)

a genoise-hoz:
125 g cukor
4 db tojás
25 g olvasztott vaj
125 g liszt
4 ek baracklekvár
a túrókrémhez:
500 g túró
2 tojás sárgája
90 g porcukor
1 vaníliarúd
1 citrom lereszelt héja
500 ml habtejszín
10 g lapzselatin
a glaze-hez:
2 db gránátalma
1 ek glükózszirup (cukorral is helyettesíthető)
4 db lapzselatin

1. A genoise-hoz (ami valójában piskóta egy kis vajjal, csak így mennyivel jobban hangzik) sütőpapírral kibélelek két tepsit. A sütőpapírokra - a később használandó tortakarikánál kb. 1 cm-rel kisebb - tányért körülrajzolok.
2. A tojásokat szétválasztom, a cukor 2/3-ad részével kemény habot verek a fehérjéből, a maradék cukorral pedig a sárgáját habosítom ki. Az olvasztott vajat a sárgájához keverem, aztán az egészet óvatosan a fehérjébe forgatom. Beleszitálom a lisztet is, és még mindig vigyázok, hogy össze ne törjem a habot. A masszát vékonyan az előrejazolt körökre kenem, és 180 fokon 10 percig sütöm.
3. Ha kihűltek, összetapasztom őket a baracklekvárral.
4. A krémhez a túrót áttöröm, és kikeverem a porcukorral, a tojások sárgáival, a vaníliarúddal és a citromhéjjal. A lapzselatint jéghideg vízbe teszem 10 percre. Közben lágy habot verek a tejszínből, és a túróba forgatom. A zselatint lábosban felolvasztom, és gyors mozdulatokkal a többihez keverem.
5. Egy kb. 22 cm átmérőjű, és viszonylag magas tortakarika aljára teszem a piskótákat, a krémet habzsákból köré- és rátöltöm. Fontos, hogy maradjon még kb. 1 cm magasság a gránátalma glaze-nek. Hűtőbe teszem min. 4 órára.
6. A gránátalma levét kifacsarom, majd átszűröm. A zselatint jéghideg vízbe teszem 10 percre. A gránátalma levével felolvasztom a glükózt, aztán a zselatint is. A már megdermedt tortára öntöm.

szülinap torta túró gránátalma ünnepi középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr605141097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása