KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. március 25., hétfő komment

2013. március 25., hétfő komment

Hiszel-e még az újságoknak? Barackos briós

briós_barackos.jpg

Általában nem sok bizalmat szavazok a magyar receptújságoknak. Vicces, hogy ezt éppen én mondom, akinek hónapról-hónapra jelennek meg receptjei az egyik ilyen lapban. Mondjuk csinálni nagyon jó!

Még azok a receptek csak hagyján, amikhez valaki v. valakik az arcukat adták - ha már ott virítanak, csak nem mernek kamu recepteket leírni. Ezeket ki is merem próbálni, és többnyire működnek is. De tudjátok, vannak azok a lapok, amikben csak innen-onnan (külföldi partnerlapoktól, fotóügynökségektől) átvett anyagok jelennek meg. Na azok már neccesebbek. A fordításnál, mértékegység átváltásnál sok minden elcsúszhat.

És persze vannak azok a lapok, amikbe bárki beküldhet receptet, és örülhet, hogy nyomtatásban láthatja magát viszont, az online receptbeküldős oldalak mintájára. Ez már a legalja. Egyszer egy jobb gasztromagazin kiadója mesélte, hányan keresik meg azzal, hogy szívesen küldenek neki ingyen recepteket. Abban meg mi a jó?

Aztán van a másik véglet, a Magyar Konyha, attól meg a hideg kiráz. (Nekem semmi nem jó.)

Valószínűleg a Tina Húsvétot sem vettem volna meg soha, ha nem a Blikk Nők Konyha révén megismert kedvenc kép- és tervezőszerkesztőm, László Ági dolgozott volna rajta, aki egyébként a lapban megjelent fotóimnál food stylistként működik közre. Remélem, egyszer teljesül az álma, és lesz egy olyan fotóstúdiója, ahol egymás után sorra állnak majd a szekrények, telis-tele ételfotós kiegészítőkkel. Már csak önző okokból is remélem.

Mindenesetre a Tina Húsvét jobbnak bizonyult, mint amire számítottam, viszonylag sok használható recepttel, itt találtam ezt a formabontó brióst is (baracklekváros töltelék nélkül, meg apróbb változtatásokkal), reggelente a Pastramiban már áruljuk is. Nemsokára megjelenik az új Ínyenc magazin, ami pláne tényleg nagyon jó szokott lenni. Kicsit furi neve van, de higgyetek nekem, biztosan jó lesz.

Barackos briós

(8 db)

35 g vaj

100 ml tej

25 g élesztő

35 g + 1 ek cukor

250 liszt

egy csipet só

1 tojás

1 narancs

8 ek házi baracklekvár

1 tojássárga

1 tk tejszín

1. A vajat felolvasztom, és összekeverem a langyos tejjel. Kimerek belőle fél decit, és hozzáadom az élesztőt az 1 ek cukorral.

2. Egy másik tálban elkeverem a lisztet a sóval és a maradék cukorral, a közepébe mélyedést csinálok, beleöntöm az élesztős tejet, a tetejére szórok egy keveset a lisztből, és lefedve 15 percig pihentetem.

3. A maradék tejet, az egész tojást, a narancs finomra reszelt héját a liszthez adom, és alaposan begyúrom. Akkor van kész, ha elválik az edény falától. 45 percre meleg helyre teszem, lefedve.

4. Egy muffintepsi 8 mélyedését muffinkapszlikkal kibélelem. A megkelt tésztát lemérem, 8-felé osztom, azokat pedig 3-felé. Minden darabot kigömbölyítek, és hármasával a muffintepsi mélyedéseibe teszem úgy, hogy a gombócok közé 1-1 ek baracklekvárt teszek.

5. A tojássárgát és a tejszínt összekeverem, és a briósokat lekenem vele. Meleg helyen fél órát kelesztem, majd 175 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöm.

reggeli sárgabarack péksütemény kelttészta uzsonna középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr545171534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása