KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. június 15., szombat Szólj hozzá!

2013. június 15., szombat 0 hozzászólás

Eper-meggy-rebarbara sherbet

epermeggy_fagyi_1.jpgSherbet, sorbet, gelato, ice pop, granita, semifreddo - nem árt egy fagyi gyorstalpaló, jön a kánikula.

Ha úgy döntesz, hogy nem akarsz állandóan mindenféle adalékanyaggal "feljavított" bolti vagy cukrászdai fagylaltot enni, vehetsz otthonra egy fagyigépet. Az enyém például egy olcsó típus, nem a legszuperebb, de azért elég jól elboldogulunk egymással.

Kezdjük a relatíve legmacerásabb verzióval. Ha már van fagylaltgéped, és úgy gondolod, hogy igazi gelatót, azaz klasszikus fagylaltot szeretnél, akkor meg kell tanulnod angolkrémet főzni. Tejet és tejszínt felforralsz, tojássárgával kikevert cukorhoz kevered óvatosan, aztán visszafőzöd, besűríted, ízesíted.

A másik verzió szerint van fagylaltgéped, de nem szeretnél az angolkrém nagymestere lenni, csinálhatsz sorbet-t, ehhez csak gyümölcs vagy valamilyen más ízesítő kell, plusz alkohol vagy valamilyen más folyadék és cukor. Esetleg felfőzöd, összeturmixolod, fagylaltgépben lehűtöd. Sorbet-t egyébként állítólag gép nélkül is lehet csinálni, csak az elején félóránként elő kell venni a fagyasztóból, és átkeverni.

Én most sherbetet csináltam, mert szeretem, ha van valamilyen tejtermék a fagyiban. Ugyanúgy készül, mint egy sorbet, csak pl. tejet vagy írót keverünk a gyümölcshöz.

Azt is megértem, ha valaki nem akar fagylaltgépbe beruházni, inkább vesz olcsóbban jégkrémformát. Sőt, még az sem elengedhetetlen, akár egy sima pohárban, pálcika helyett szívószállal is lehet jégkrémet, azaz ice popot készíteni, pl. ilyesmit.

A granitához sem kell gép, ezt úgy kell elképzelni, mint egy jófajta jégkását, itt van például egy epres változat David Lebovitztól, minden fagylaltreceptek királyától.

Parfétortához, azaz semifreddóhoz sem használok fagylatgépet, viszont itt néha bonyolult az elkészítés, de ezt is meg lehet úszni. Ugyanis ennek az egész fagyitémának éppen a lehetőségek végtelen tárháza a lényege. Bármit lefagyaszthatsz, aminek szerinted jó íze van. Bármi kifagy, egyedül az alkohol- és a cukormennyiséggel kell vigyázni.

Eper-meggy-rebarbara sherbet


120 g rebarbara

100 g eper

150 g cukor

150 g meggy

500 g író

(Ezek a mennyiségek nincsenek kőbe vésve, nyugodtan kísérletezd ki azt az arányt, ami a te ízlésednek a legjobbnak megfelel.)

1. A rebarbarát megtisztítom (a végeit levágom, és lehúzom a külső héját). Az epret is megpucolom, a nagyobb szemeket félbevágom, és a kétféle gyümölcsöt felteszem főni a cukorral.

2. Ha a cukor elolvadt, a gyümölcsöket pedig levet engedtek, összeturmixolom őket a kimagozott meggyel és az íróval. Egy éjszakár hűtőbe teszem, hogy jól lehűljön.

3. Másnap fagylaltgépben bekeverem, aztán fagyasztóba teszem. Az én fagylaltgépembe nem fért bele az egész, ezért jégkrémformákba töltöttem a maradékot.

meggy fagylalt eper rebarbara kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr335363095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása