Ezek kifejezetten alattomosak. Különösebb feltűnés nélkül etetetik magukat a forró nyári estéken.
Először a Gourmet fesztiválra vittünk ki alkoholos jégnyalókákat a Pastramival, aztán a Borászportál keresett meg, hogy találjunk ki jeges-pezsgős fagylaltokat. Így született meg a kétféle változat: az egyik alkoholmentes, de arra született, hogy pezsgőben olvadjon el; a másik már önmagában is pezsgős, de éppen csak annyira, hogy egy pluszt vigyen a nyalogatásba. Mindkettő jó lett - különben nem tenném fel ide ugye -, de az én kedvencem határozottan az első, különös tekintettel arra, hogy ha a gyerek megkívánja tőlem, pezsgő nélkül ugyan, de neki sem kell nemet mondanom.
Nektarin jégnyalóka
(8 adag)
500 g nektarin (egészben mérve)
80 g cukor
1 db vaníliarúd
pezsgő a tálaláshoz
- A nektarint meghámozom és levágom a magjáról.
- A cukrot ugyanannyi vízzel egy lábosba teszem. A vaníliarudat félbevágom, a magjait és a rudat is a cukros vízhez adom. Felforralom, a rudat kiveszem a cukorszirupból.
- A cukorszirupot a nektarinhoz adom és leturmixolom.
- Egy szilikonforma vagy egy jégkockatartó mélyedéseibe öntöm a gyümölcspürét. Fagyasztóba teszem. Amikor már kicsit megdermedt, beleszúrok egy pálcikát, és kifagyasztom.
- Tálaláskor egy-egy pohárba pezsgőt töltök, és mindegyikbe egy-egy jégnyalókát teszek.
Proseccós-bogyós jégnyalóka
(8 adag)
150 g szeder
150 g málna
60 g cukor
1 kk narancsvirágvíz
40 ml naracslé
100 ml prosecco
- A szedret és a málnát felfőzöm a cukorral. Ha a gyümölcs már levet engedett, a cukor pedig elolvadt, egy kancsóba vagy turmixgépbe öntöm. Engem nem zavarnak a magok, de ha téged igen, akkor átpasszírozhatod.
- Hozzáadom a narancsvirágvizet, a narancslevet és a proseccót. Az egészet leturmixolom.
- Jégkrémformákba öntöm, pálcikát illesztek bele, és kifagyasztom.