KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. szeptember 04., szerda komment

2013. szeptember 04., szerda komment

Csúsztatott palacsinta

csúsztatott3.jpg

Mi a különbség a rakott és a csúsztatott palacsinta között? A tévedés minimális kockázatát fenntartva, a gyerekkori emlékeimre hagyatkozva azt tudom erre válaszolni, hogy a végeredményt tekintve nem sok. Mindkét féle palacsintát egymásra halmozzuk, és összetöltjük. A különbség, hogy a csúsztatott palacsinta masszája jobban hasonlít az amerikai pancake-re, mint a francia típusú crêpe-re, amit mi palacsintának ismerünk. A másik eltérés, hogy a csúsztatott palacsintának csak az egyik oldalát kell megsütni, és a serpenyőből kicsúsztatva egymásra kell halmozni (innen a név).

A dédnagymamámék (már meséltem róluk egyszer, férj és feleség mindig egyszerre nyüzsögtek a konyhában) sokszor sütöttek ilyet közkívánatra, és úgy rémlik, hogy dióval és kakaóval töltötték. Az eredeti Horváth Ilona-recept - én ezt használom alább - baracklekvárt és vaníliás cukrot ír felváltva. Én citromlével, málnadzsemmel és fehércsokoládéval modernizáltam.

Ezt a receptet öcsikémnek, Tamásnak ajánlom, akinek hiába lett cukrász a nővére, csilivili torták helyett ő mégis mindig inkább csúsztatott palacsintát szeretne születésnapjára, és én ezt teljesen megértem.

Csúsztatott palacsinta

(1 db kb. 18 cm átmérőjű torta lett belőle, ami 6 embernek bőven elég; ha nagyon palacsintasütőt használsz, a tiéd laposabb lesz, de sebaj)

4 db tojás

50 g puha vaj

100 g cukor

250 ml tej

100 g liszt

egy csipet só

olaj

tölteléknek:

100 g fehércsokoládé

fél citrom

3 ek porcukor

1 kis üveg málnalekvár

1. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját alaposan kikeverem a cukorral és a vajjal. Hozzáadom a tejet, és csomómentesre keverem a liszttel.

2. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. Összeforgatom a többi hozzávalóval.

3. A fehércsokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztom, és a kezem ügyébe készítem a többi tölteléknek valót is.

4. Egy serpenyőt kikenek olajjal, és felforrósítom. Egy merőkanálnyi masszát teszek bele, és az alját világosbarnára sütöm. A szélét fellazítom, majd egy tányérra csúsztatom, meglocsolom citromlével, és meghintem porcukorral.

5. Újabb palacsintát sütök, az első tetejére csúsztatom, és lekvárt kanalazok rá (ha nem elég híg a lekvárom, kevés vízzel felmelegítve higíthatom). A következő palacsinta tetejére olvasztott csoki kerül. Addig folytatom a rétegezést, amíg el nem fogy a masszám. Az utolsó palacsintát fejjel lefelé borítom a többire, a tetejét porcukrozom. Langyosan a legfinomabb, viszont lehűtve izgi, ahogy roppan benne a csokoládé, és szebben is szeletelhető.

csúsztatott2.jpg

csokoládé citrom palacsinta gyümölcsös málna kezdőknek is ebéd után

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr245495619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez borzasztóan jónak tűnik :))
ez borzasztóan jónak tűnik :))
ez borzasztóan jónak tűnik :))
süti beállítások módosítása