Mi a különbség a rakott és a csúsztatott palacsinta között? A tévedés minimális kockázatát fenntartva, a gyerekkori emlékeimre hagyatkozva azt tudom erre válaszolni, hogy a végeredményt tekintve nem sok. Mindkét féle palacsintát egymásra halmozzuk, és összetöltjük. A különbség, hogy a csúsztatott palacsinta masszája jobban hasonlít az amerikai pancake-re, mint a francia típusú crêpe-re, amit mi palacsintának ismerünk. A másik eltérés, hogy a csúsztatott palacsintának csak az egyik oldalát kell megsütni, és a serpenyőből kicsúsztatva egymásra kell halmozni (innen a név).
A dédnagymamámék (már meséltem róluk egyszer, férj és feleség mindig egyszerre nyüzsögtek a konyhában) sokszor sütöttek ilyet közkívánatra, és úgy rémlik, hogy dióval és kakaóval töltötték. Az eredeti Horváth Ilona-recept - én ezt használom alább - baracklekvárt és vaníliás cukrot ír felváltva. Én citromlével, málnadzsemmel és fehércsokoládéval modernizáltam.
Ezt a receptet öcsikémnek, Tamásnak ajánlom, akinek hiába lett cukrász a nővére, csilivili torták helyett ő mégis mindig inkább csúsztatott palacsintát szeretne születésnapjára, és én ezt teljesen megértem.
Csúsztatott palacsinta
(1 db kb. 18 cm átmérőjű torta lett belőle, ami 6 embernek bőven elég; ha nagyon palacsintasütőt használsz, a tiéd laposabb lesz, de sebaj)
4 db tojás
50 g puha vaj
100 g cukor
250 ml tej
100 g liszt
egy csipet só
olaj
tölteléknek:
100 g fehércsokoládé
fél citrom
3 ek porcukor
1 kis üveg málnalekvár
1. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját alaposan kikeverem a cukorral és a vajjal. Hozzáadom a tejet, és csomómentesre keverem a liszttel.
2. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. Összeforgatom a többi hozzávalóval.
3. A fehércsokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztom, és a kezem ügyébe készítem a többi tölteléknek valót is.
4. Egy serpenyőt kikenek olajjal, és felforrósítom. Egy merőkanálnyi masszát teszek bele, és az alját világosbarnára sütöm. A szélét fellazítom, majd egy tányérra csúsztatom, meglocsolom citromlével, és meghintem porcukorral.
5. Újabb palacsintát sütök, az első tetejére csúsztatom, és lekvárt kanalazok rá (ha nem elég híg a lekvárom, kevés vízzel felmelegítve higíthatom). A következő palacsinta tetejére olvasztott csoki kerül. Addig folytatom a rétegezést, amíg el nem fogy a masszám. Az utolsó palacsintát fejjel lefelé borítom a többire, a tetejét porcukrozom. Langyosan a legfinomabb, viszont lehűtve izgi, ahogy roppan benne a csokoládé, és szebben is szeletelhető.