A banánkenyér az internetes gasztrotársadalom egyik legelcsépeltebb süteménye. Ennek oka egyértelműen az a mindenkiben ott rejlő igény, hogy az elmászni készülő banánoktól se kelljen búcsút venni. Az én banánjaim egyértelműen jól végezték, köszönhetően az olívaolajnak, a szezámmagnak, a Nutellának és a grillezésnek. Egy igazi bombareggeli vált belőle.
Banánkenyér szendvics
(kb. 10 adag)
125 g búza finomliszt
140 g teljes kiőrlésű búzaliszt
125 g nádcukor
3/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
150 szezámmag
80 ml olívaolaj
340 g banán (megtisztítva mérve)
2 tojás
60 g natúr joghurt
mogyorókrém (lehetőleg Nutella)
friss banán
1. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re), és egy szögletes kenyérformát kivajazok, aztán kibélelem sütőpapírral.
2. Egy mély tálban összekeverem a kétféle lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a sót és a szezámmagot. Egy kézi habverővel a legegyszerűbb.
3. Egy másik tálban vagy kancsóban az olívaolajat, a villával vagy krumplinyomóval pépesített banánt, a tojásokat és a joghurtot dolgozom össze. Összeforgatom a száraz hozzávalókkal. Az előkészített formába öntöm, és 45 percig sütöm.
4. Ha megsült, 10 percig még hagyom a formában, csak utána fordítom ki belőle.
5. Ha teljesen kilhűlt, minden második szeletet megkenek Nutellával, friss banánt karikázok rá, és a simákkal összetapasztom. Volt szendvics, amit kontaktgrillben sütöttem meg, volt, amit simán serpenyőben, mindkettő tökéletes volt.
A banánkenyér receptjét a 101cookbooks-ról vettem kölcsön.