KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. október 27., vasárnap 3 komment

2013. október 27., vasárnap 3 komment

Tavaszias karácsony: Szezám-gyömbér tejkaramell

karamell2.jpg

Nyúlós ragacs, de imádni való! Fontos a nagy kanál tengeri só, fleur de sel- vagy Maldon-féle sznobság itt és most indokolt. Jó a la natur is, de ha már szórakozásból csináljuk, találjunk ki hozzá valami érdekes ízt. Én már közben a karácsonyi ajándékozásra gondoltam, ennek ellenére a fotó (nyilván a körülményeknek köszönhetően) elég tavaszias lett. 

Szezám-gyömbér tejkaramell

(kb. 60 db)

500 ml habtejszín

450 g kristálycukor

85 g vaj

200 g glükózszirup

1 ek tengeri só

1 tk vaníliakivonat

2 ek szezámmag

2 ek kandírozott gyömbér, felaprítva

1. Egy magas falú lábosban felteszem főni a tejszínt, a cukrot, a vajat és a glükózt. Felforralom, aztán várok, amíg 120 fokosra melegszik. Legalább is én addig hagytam, mert hallgattam a receptre, de hagyhattam volna tovább is, akkor keményebb és barnásabb lett volna. Ezt állítsa be mindenki magának, attól függően, hogy a puhát vagy az igazán fognyűvő keményet szereti. 

2. Ha a karamell eléri a várva várt hőmérsékletet (ez kb. 15 perc nálam), lehúzom a tűzről, és belekeverem a sót és a vaníliát. 

3. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit vékonyan kikenek olajjal, sütőpapírt tapasztok az aljára, és még azt is megkenem egy kevés olajjal. Ebbe öntöm a karamellt. A szezámmagot és a gyömbért rászórom. Legalább 8 órát hagyom szobahőn száradni, aztán felkockázom. Könnyebb, ha előtte hűtőbe teszem. 

Recept: Martha Stewart

karácsony ajándék gyömbér gluténmentes karamell középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr455601556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szia, hol lehet glükózszirupot és kandírozott gyömbért venni? (mekkora kiszerelésben/mennyiért?)
szia, glükózt kis kiszerelésben a culinarisban és néha desszertmesterben is lehet venni, nagy kiszerelésben (5 kg), nagyon olcsón pedig például a békás kft.-nél. kandírozott gyömbért a culinarisban vettem még régebben. sajnos nem olcsó dolog, és ehhez csak pár kocka kell, de otthon is elkészíthető. viszont a receptben helyettesíthető friss gyömbérrel, ha még melegen a masszához kevered.
süti beállítások módosítása