A birsalmában nem lehet csalódni, az biztosan mindig savanyú. Márpedig pontosan ez az íz kell neked, amikor almás süteményt csinálsz. Ezért aztán az a tanácsom, hogy ha mégis sima almát szeretnél ebbe a tortába tenni, akkor mindenképp valami savanykás fajtát válassz.
Birsalma torta
(8-10 szelet)
4 db birsalma
150 g vaj, olvasztva + 3 ek az almához
200 g cukor + 3 ek az alma karamellizálásához
165 g liszt
1 tk sütőpor
3/4 tk só
1 citrom finomra reszelt héja
3 tojás
1. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeverésest 155-re).
2. Az almákat megpucolom, és hideg citromos vízbe teszem, hogy ne barnuljanak meg. A magházakat eltávolítom, és kb. 1/2 cm vékony szeletekre vágom a gyümölcsöt.
3. Egy serpenyőben megolvasztom a 3 evőkanál vajat, kicsit párolom rajta az almákat, aztán a 3 evőkanál cukorral karamellizálom.
4. A lisztet, a sütőport, a sót és a citromhéjat összekeverem, aztán eldolgozom benne az olvasztott vajat és a tojásokat is.
5. A tortakarika alján elrendezem az alma felét, ráöntöm a massza felét, erre rászórom a maradék almát, majd végül a maradék masszát. 60-70 perc alatt készre sütöm.
6. Hagyom 10 percig a formában hűlni, aztán egy éles késsel körbevágom. Egy tányért teszek a tortaforma tetejére, és óvatosan átfordítom rá a tortát. Kiveszem a formából, lehúzom a tetejéről a sütőpapírt, és megvárom, hogy teljesen kihűljön. Porcukorral és joghurttal tálalom.
Recept a Bon Appétitből