A Crêpe Suzette az én verziómban kakaós, kandírozott kumquattal tupírozva. A klasszikus változat sima palacsintáról szól, naracsos-vajas karamellel meglocsolva, szerintem az is megjárja. A sörrel készülő kakaós palacsinta zseniális ötlete Pierre Hermétől származik, a receptet viszont a saját kedvem szerint alakítottam. Mert egy kakaós palacsinta nem csak ÚGY lehet kakaós!
Crêpe Suzette
(kb. 12 db)
a kakaós palacsintákhoz:
115 g liszt
35 g holland kakaópor
2 ek nádcukor
egy csipet só
1 db tojás
300 ml tej
100 ml sör (ha barna, még jobb, bár én világosat használtam)
50 ml étolaj, plusz a sütéshez
a narancsos karamellhez:
200 g cukor
3 ek víz
1 kk citromlé
100 ml frissen facsart narancslé
1 kk só
50 g vaj
a kandírozott kumquathoz: (szorgalmi feladat)
5 db kumquat
100 g cukor
100 ml víz
1/2 vaníliarúd
1. A palacsintához egy tálba teszem a száraz hozzávalókat, a többit egy kancsóból hozzáöntöm, és lehetőleg csomómentesre keverem. A masszát egy-két órát a hűtőben pihentetem, aztán a palacsintákat a szokásos módon kisütöm. Minden palacsinta előtt megkenem a serpenyőt olajjal. Ha túl sűrű a massza, tejet öntök hozzá.
2. A karamellszószhoz felteszem főni a cukrot a vízzel és a citromlével. Aranybarna karamellt készítek belőle, majd hozzáöntöm a narancslevet (óvatosan, mert fröcskölni fog), és mehet bele a só és a vaj is. Simára keverem.
3. A kumquatot megmosom, felkarikázom, és amennyire tudom, kiveszem a magjait. Háromszor átmosom forró vízzel, ami úgy néz ki, hogy vizet forralok, és fél percre beleáztatom a kumquatot, majd leszűröm. A cukrot a vízzel felforralom, beleteszem a gyümölcsöt és a vaníliát, és 15 percig főzöm.
4. Tálaláskor a palacsintát meglocsolom a langyos karamellel, és megszórom a már kihűlt kumquattal.
Ez a fotó rendkívül rossz fényviszonyok között, természetes fényben készült, és nem jöhetett volna létre, ha nincs egy szuper Nikon D5200-as kamerám. (x)