Ez nem az a perec, amiért sorban állsz a mozi büféjében. És nem is az a perec, amit megveszel a gyereknek az állatkertben. Ez csak a te saját, házi, ropogós héjú, puha, hófehér belsejű, kedvenc fűszerkeverékeddel megszórt pici pereced.
Puha perec
(8 db)
250 ml langyos víz
1 ek cukor
12 g friss élesztő
370 g liszt (én fele-fele kenyérliszttel és búzaliszttel dolgoztam)
1 1/2 tk só
1 + 2 tk olívaolaj
2 ek szódabikarbóna
2 tk a kedvenc fűszerkeverékedből (én pirospaprikával elkevert za'atart használtam, de használhattam volna többet is)
durva szemű só a szóráshoz
1. Az élesztőt feloldom a langyos vízben a cukor felével, és félreteszem, hogy felfusson.
2. A lisztet, a sót, az élesztős keveréket és az egy teáskanál olívaolajat begyúrom. Kigömbölyítem, és másfél órát letakarva, meleg helyen pihentetem.
3. Lemérem a cipó súlyát, és nyolcfelé osztom. Egyenként kisodrom ezeket a darabokat, és perecet formázok belőlük (egy U alakot csinálok, aztán a két szárát megtekerem és visszahajtom). 15 percig kelesztem.
4. Egy mély lábosban vizet forralok, beleszórom a szódabikarbónát és a maradék cukrot. A pereceket oldalanként 1-1 percig főzöm benne, aztán sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket egymás mellé.
5. A tetejüket megkenem a fűszerrel elkevert maradék olívaolajjal, és megszórom a sóval. 230 fokra (légkeverésesben 210 fokra) előmelegített sütőben 13 percig sütöm.
Recept: The White Ramekins