Drága sütisütő olvasóim, itt ez ideje, hogy én is adjak nektek valamit karácsonyra. Egyrészt megkapjátok tőlem ennek a jól bevált mákos guba tortának a receptjét, mert szerintem a bejgli mellé nyugodtan odafér még az ünnepi asztalra.
És ami talán még ennél hasznosabb karácsony előtt, a Tefal süteményformák, amiket szeretnék nektek ajándékozni. Ha úgy érzitek, szükségetek van egy Tefal Easy Grip csatos tortaformára vagy egy Easy Grip piskótatorta formára, esetleg egy Easy Grip kiflisütő tepsire, egy kommentben írjátok le, mit sütnétek benne. Én például egy ilyen csatos formában sütöttem ezt a tortát.
A formákat azok kapják, akik a legjobb ötleteket adták. A döntés szigorúan szubjektív lesz, ígérem. A határidő december 15. éjfél, egy ember csak egy ötletet írjon. Várom a kommenteket izgatottan!
Mákosguba torta
(12 szeletes)
500 g kalács
900 ml tej
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
40 g vaj
4 ek méz
150 g darált mák
120 g porcukor
1 kk őrölt szegfűszeg
1 citrom finomra reszelt héja
1 db egész tojás
1 db tojás sárgája
a habhoz:
2 db tojás fehérje
egy csipet só
150 + 35 g cukor
50 ml víz
1. Egy 26-27 cm átmérőjű tortakarikát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt előmelegítem 125 fokra.
2. A kalácsot felkockázom.
3. A tejet felforralom a vaníliarúddal és a kikapart magjaival, a mézzel és a vajjal. A tojásokat simára keverem, és folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntöm a tejet. A kalácskockákra öntöm.
4. Összekeverem a mákot a szegfűszeggel, a citromhéjjal és a porcukorral. Beleforgatom a kalácskockákat. Az előkészített formába töltöm, a sütőbe teszem 20 percre.
5. A tojásfehérjéket a sóval és a 35 g cukorral félig felverem, közben a 150 g cukrot 118 fokosra főzöm a vízzel. Ezt is a tojáshabhoz öntöm lassan, miközben a keverőgépet nem állítom le, és a keveréssel visszahűtöm.
6. A habot a kihűtött tortára halmozom, és egy szakácsfáklyával itt-ott megégetem.
A fotót most nem én, hanem Krasznai János készítette.