Az újévi fogadalmak után, amikor a konditermek telt házzal dübörögnek, amikor a futópályák megtelnek, eljött az ideje, hogy egy müzliszelet receptje is felkerüljön ide. Lefogyni nem fogsz tőle, de legalább megadja azt az illúziót, hogy valami egészséges édességet eszel, ami persze egy teljes paradoxon.
Ez csak az egyik oka annak, hogy rászántam magam a müzlikészítésre. A másik nyomós indokom az volt, hogy a karácsonyi sütögetésből a kamraszekrényemben maradt magvakat és aszalt gyümölcsöket végre elhasználjam. Tudom ajánlani, már majdnem olyan, mintha rendet csináltam volna!
Müzliszelet
(18 db)
95 + 25 g zabpehely
25 g kókuszreszelék
20 g quinoa (vagy amaranth mag, egyik szuperfoodabb, mint a másik)
30 g napraforgómag
85 g dió
15 g natúr pisztácia (tisztítva mérve)
20 g aszalt sárgabarack
100 g aszalt meggy
100 g aszalt vörösáfonya
100 g nádcukor
egy csipet só
egy csipet fahéj
85 g olvasztott vaj
70 g mogyoróvaj (peanut butter)
70 g méz
(az aszalt gyümölcsöket és az olajas magvakat kedved szerint válogathatod össze)
1. Egy kb. 20x20 cm-es sütőtálat kivajazok, és sütőpapírral kibélelek (ha szilikont használsz, azt nem kell). A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverésest 150-re).
2. A 25 gramm zabpelyhet ledarálom, aztán a többihez adom, és összekeverem az összes száraz hozzávalót. A nagyobb magvakat és gyümölcsöket előtte apróbbra vágom.
3. A vajat, a mogyoróvajat és a mézet egy másik tálban keverem össze. Ráöntöm a száraz mixre, és simára dolgozom.
4. Az előkészített formába nyomkodom, de nagyon erősen. Ehhez a tetejére folpackot terítek, és az öklömmel próbálom a müzlit minél jobban összepréselni.
5. Leveszem a tetejéről a fóliát, és 30 perc alatt megsütöm. Ezen a ponton még puhának fog tűnni, de ahogy hűl, egyre jobban megszilárdul. Érdemes szeletelés előtt a hűtőbe tenni. Egy nagy éles késsel feldarabolom. Elképzelhető, hogy picit morzsálódik (mint a képen az enyém), ilyenkor nem árt visszatenni a hűtőbe (amihez nekem nem volt türelmem), és utána újra próbálkozni a szabdalással.