A bútoráruházból jól ismert svéd fahéjas csiga és Lucia macskája (lussekatter) között félúton. Fonott kalács sodorva.
A kalácsokat és más édes élesztős tésztákat nagyon sokáig kell pihentetni, keleszteni, szokjunk hozzá. Nincs vele több munka, mint más tésztákkal, de a várakozás hosszas.
Narancsos-fahéjas-kardamomos kalácskoszorú
(kb. 10-szeletes)
125 ml tej
12 g friss élesztő
25 g cukor
40 g vaj, megolvasztva
200 g liszt
1/4 tk só
1 narancs finomra reszelt héja
a töltelékhez:
50 g vaj, megolvasztom.
25 g nádcukor
1/2 ek őrölt fahéj
1/2 ek őrölt kardamom
tojás és cukor a kenéshez
1. Az élesztőt feloldom a tejben egy kiskanál cukorral, és melegen helyen felfuttatom. Hozzáadom a vajat.
2. A lisztet egy keverőtálba teszem a sóval, a maradék cukorral, a narancshéjjal és a felfuttatott élesztővel együtt. Begyúrom - ez géppel kb. 5, kézzel 10 percig tart. Szép fényes, lágy tésztát kell kapnunk a végére. Lisztezett tálban, lefedve, 1,5 óra alatt a duplájára kelesztem.
3. A töltelék hozzávalóit simára keverem.
4. A tésztát néhányszor finom megütögetem, és enyhén lisztezett deszkán nagyon vékonyra, 27x50 cm-es téglalappá nyújtom.
5. A töltelékkel vékonyan megkenem. (Először kevésnek tűnhet a töltelék, de nekem elég volt. Ha édesebb tésztát szeretnél, csináld a dupláját.)
6. A rövidebb végéről feltekerem, azaz egy 50 cm hosszú kígyót kell kapnom. Széltében félbevágom úgy, hogy két darab 50 cm-es kígyóm legyen.
7. A "felnyitott" kígyókat spirálként összetekerem, a két végüket összenyomkodom, és egy sütőpapírral bélelt tepsin koszorú formázok belőle. A tetejét lekenem a tojással, a duplájára kelesztem újabb másfél óra alatt.
8. Újra lekenem, megszórom kevés cukorral, és 20 percre 200 fokos sütőbe teszem.
Recept: Call me cupcake!