Nagyon kell vigyázni a levendulával, nehogy elkapjon minket a hév, aztán csak a molylepkéket tudjuk elkergetni a kekszünkkel. Márpedig kár lenne érte, ha már citromos fehér csokoládéval ragasztottuk össze.
Különösebb jelentősége itt nincs a nyalókapálcikának, azon kívül, hogy a gyerekek imádták lerágcsálni róla a kekszet, ők hálás voltak érte.
Ez a tészta jól nyomdázható, és ha türelemmel bánunk vele, akkor sütés után is szépen megőrzi a formáját.
Levendulás keksz pop
(kb. 20 db)
105 g kristálycukor
3 g szárított levendula
225 g puha vaj
1/2 tk vaníliakivonat
260 g liszt
egy csipet só
az összetapasztáshoz:
100 g fehér csokoládé
1/2 citrom finomra reszelt héja
1. A cukrot kávédarálóban vagy más aprítógépben átdarálom a levendulával.
2. A vajat géppel egy-két perc alatt habosra keverem, aztán hozzáadom a cukrot, és azt is elkeverem benne. Ezt vagy az álló mixer lapátjával vagy egy kézi robotgép habverőjével teszem. Az biztos, hogy ez legalább 3 percig tart, a végére nagyon lágynak és habosnak kell lennie. Mehet bele a vanília is.
3. A lisztet átszitálom a sóval, és két részletben a cukros vajhoz adom. Vagy egy szilikonspatulával dolgozom bele, vagy az álló mixer lapátjával, alacsony fokozaton. Amikor már egynemű a masszám, folpackba csomagolom, koronggá lapítom, és 1 órára hűtőbe teszem.
4. Ha már nyújtható állagú, tovább dolgozhatok vele. Lisztezett deszkán kb. fél centi vékonyra nyújtom, és pecsétet nyomkodok bele összevissza. Egy fodros szélű, 4-5 centi átmérőjű kiszúróval (lehet bármilyen alakú és méretű, nyilván) kiszaggatom. A maradék tésztát mindig újra összegyúrom és kinyújtom. Érdemes gyorsan dolgozni vele, mert a tészta könnyen felpuhul a sok vaj miatt. Menet közben akár vissza is lehet tenni a hűtőbe, aztán újra elővenni.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, a fele alá nyalóka pálcikát teszek, és óvatosan rányomom. Hideg helyre rakom fél órára (ez segít benne, hogy sütés közben is megőrizze a formáját).
6. 175 fokos sütőben 13 percig sütöm. Akkor kell kivenni, amikor a széle már egész picit megbarnult, amúgy pedig világos maradt. Nem könnyű eltalálni a megfelelő időpontot, ráadásul miután kivesszük, a tepsin még egy kicsit tovább sül.
7. A csokit mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztom, beleteszem a citrom héját, és a kekszekre csorgatom. Ha akarom összetapasztom vele a kekszeket, de azt is lehet, hogy csak a tetejükre csurgatom.