Egészen pontosan nem pogácsa, de mégiscsak arra hasonlít a legjobban. Nem kell gyúrni, nincs benne élesztő, és egy tálat kell csak összekoszolni hozzá.
Kéksajtos-snidlinges pogácsa
(kb. 20 db)
140 g liszt
1 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1 tk cukor
45 g hideg vaj, felkockázva
100 g kéksajt, összemorzsolva
1 csokor metélőhagyma, felaprítva
120 ml író vagy natúr joghurt
1. A sütőt 210 fokra (légkeverésest 190-re) előmelegítem, Két tepsit kibélelek sütőpapírral.
2. Az első 5 hozzávalót keverőtálba teszem, a vajat összemorzsolom vele. Beleteszem a kéksajtot és a snidlinget is, aztán az íróval vagy joghurttal összedolgozom, de vigyázok, hogy ne gyúrjam túl.
3. Lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom, és egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. A maradék tésztát mindig újra összegyúrom, és újra kiszaggatom, amíg el nem fogy. A pogácsákat egymástól 3 cm távolságra a sütőpapíros tepsikre teszem, és betolom a sütőbe. Kb. 12 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
Recept: Smitten Kitchen