Reggelire, félbevágva, megpirítva, mézes ricottával megkenve, aszalt gyümölcsökkel megszórva - verhetetlen.
Vörösáfonyás bagel
(8 db)
250 ml langyos víz
1 ek méz
1 tk porélesztő/15 g friss élesztő
450 g kenyérliszt
2 tk só
a főzéshez:
2 l víz
2 ek méz
1 ek szódabikarbóna
1 tk só
a kenéshez:
1 tojássárga
1 tk tejszín
a tetejére:
2 ek sütésálló cukor
1. Az élesztőt feloldom a mézzel elkevert vízben.
2. A lisztet a sóval keverőtálba teszem, hozzáöntöm az élesztős levet, és géppel vagy kézzel alaposan begyúrom. Kigömbölyítem, lisztezett tálba teszem, és egy órát pihentetem.
3. Ha a duplájára kelt, néhány mozdulattal kipaskolom belőle a levegőt. Lemérem a súlyát, és 8 egyenlő részre osztom.
4. Egyenként kigömbölyítem, és mindegyik közepébe egy lyukat fúrok az ujjammal, aztán megpörgetem az ujjam körül, hogy kitágítsam a lyukat. Egy órára letakarom, félreteszem kelni.
5. A sütőt 210 fokra előmelegítem, és két tepsire sütőpapírt terítek.
6. A főzéshez a vizet felforralom a többi hozzávalóval. A megkelt bageleket kettesével beledobom, és mindkét oldalukat fél-fél percig főzöm. Először papírtörlőn lecsepegtetem őket, aztán a tepsire teszem. A tojássárgát kikeverem a tejszínnel, és megkenem vele a bagelek tetejét, aztán megszórom a sütésálló cukorral.
7. A sütőbe teszem 15 percre. Ha kivettem, hagyom teljesen kihűlni. Mézzel kikevert krémes ricottával és apróra vágott aszalt gyümölcsökkel ettem, de előtte félbevágtam, és megpirítottam.
Recept: love and olive oil