KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. március 02., vasárnap komment

2014. március 02., vasárnap komment

Négy réteg gyönyör: Mississippi torta

pilóta.jpg

Négy rétegből áll, pilóta keksszel kezdődik (az eredetiben ez Oreo). Lisztmentes csokitortával folytatódik. Utána jön egy csokipuding réteg. Vaníliás tejszínhabbal végződik. 

Mississippi torta

(12 szelet)

a kekszréteghez: 

450 g pilóta keksz

70 g vaj

a lisztmentes csokitortához: 

30 g vaj

90 g étcsokoládé

30 ml presszókávé

1/4 tk só

3 tojás

100 g cukor

a csokipudinghoz: 

150 g cukor

45 g cukrozatlan kakaópor

30 g kukoricakeményítő 

4 tojás sárgája

625 ml tej

40 g vaj

90 g étcsokoládé

a tetejére: 

200 ml habtejszín

2 ek mascarpone

1 ek porcukor

1/2 vaníliarúd

1. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortakarikát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt 150 fokra előmelegítem. 

2. A kekszet finomra darálom, a vajat megolvasztom, és hozzákeverem. A tortaformába teszem a masszát, az aljára és a szélére nyomkodom kb. 4 cm magasságban, egy evőkanál hátával. 10 percre sütőbe teszem. 

3. A sütő hőmérsékletét 170 fokra emelem.

4. A lisztmentes csokitorta réteghez a vajat és a csokit vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztom. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját elektromos habverővel kihabosítom a cukor felével. Hozzáadom a csokis részt és a kávét. A fehérjét egy csipet sóval lágy habbá verem, hozzáadom a maradék cukrot, és kemény habot verek belőle. Először a fehérjének csak egy kis részével fellazítom a csokikrémet, aztán óvatosan hozzáforgatom a maradék fehérjehabot is. A kekszrétegre simítom, és 40 percig sütöm. 

5. Elkészítem a pudingot is. A cukrot, a kakaót és a keményítőt egy lábosban összekeverem. Hozzáadom a tojássárgákat is. A tejet lassan, részletekben hozzáöntöm, és közben folyamatosan keverem, hogy ne legyen csomós. Felteszem főni, még mindig folyamatosan keverem, felforralom. Még egy percig keverem, hogy a keményítőt jól megfőzzem, és besűrűsödjön. Hozzáadom a felkockázott étcsokoládét és a vajat is. Ha a torta kihűlt, ráöntöm a csokipuding réteget, és ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. 

6. A tejszínt lágy habbá verem. Hozzáadom a mascarponét, a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait, és kemény habbá verem. A teljesen lehűlt torta tetejére halmozom. 

Recept: Baked Explorations 

szülinap torta csokoládés haladóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr645840263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A cukiba is lesznek ilyen különlegességek?
süti beállítások módosítása