Négy rétegből áll, pilóta keksszel kezdődik (az eredetiben ez Oreo). Lisztmentes csokitortával folytatódik. Utána jön egy csokipuding réteg. Vaníliás tejszínhabbal végződik.
Mississippi torta
(12 szelet)
a kekszréteghez:
450 g pilóta keksz
70 g vaj
a lisztmentes csokitortához:
30 g vaj
90 g étcsokoládé
30 ml presszókávé
1/4 tk só
3 tojás
100 g cukor
a csokipudinghoz:
150 g cukor
45 g cukrozatlan kakaópor
30 g kukoricakeményítő
4 tojás sárgája
625 ml tej
40 g vaj
90 g étcsokoládé
a tetejére:
200 ml habtejszín
2 ek mascarpone
1 ek porcukor
1/2 vaníliarúd
1. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortakarikát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt 150 fokra előmelegítem.
2. A kekszet finomra darálom, a vajat megolvasztom, és hozzákeverem. A tortaformába teszem a masszát, az aljára és a szélére nyomkodom kb. 4 cm magasságban, egy evőkanál hátával. 10 percre sütőbe teszem.
3. A sütő hőmérsékletét 170 fokra emelem.
4. A lisztmentes csokitorta réteghez a vajat és a csokit vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztom. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját elektromos habverővel kihabosítom a cukor felével. Hozzáadom a csokis részt és a kávét. A fehérjét egy csipet sóval lágy habbá verem, hozzáadom a maradék cukrot, és kemény habot verek belőle. Először a fehérjének csak egy kis részével fellazítom a csokikrémet, aztán óvatosan hozzáforgatom a maradék fehérjehabot is. A kekszrétegre simítom, és 40 percig sütöm.
5. Elkészítem a pudingot is. A cukrot, a kakaót és a keményítőt egy lábosban összekeverem. Hozzáadom a tojássárgákat is. A tejet lassan, részletekben hozzáöntöm, és közben folyamatosan keverem, hogy ne legyen csomós. Felteszem főni, még mindig folyamatosan keverem, felforralom. Még egy percig keverem, hogy a keményítőt jól megfőzzem, és besűrűsödjön. Hozzáadom a felkockázott étcsokoládét és a vajat is. Ha a torta kihűlt, ráöntöm a csokipuding réteget, és ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, a hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.
6. A tejszínt lágy habbá verem. Hozzáadom a mascarponét, a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait, és kemény habbá verem. A teljesen lehűlt torta tetejére halmozom.
Recept: Baked Explorations