Író, író, író - az új titkos fegyver. Legalábbis a márciusi Bon Appétit szerint, bár ezzel én sem vitatkoznék soha. Az amerikai palacsintától kezdve a muffinon át a szaftos csokitortáig mindennek jót tesz (és akkor a rántott csirkéről még nem is beszéltem).
Egyáltalán nem lehetetlen beszerezni nálunk sem, de otthon is elkészíthető. A "buttermilk", ahogy a nevéből is sejhető, a vajgyártás során képződik, de ezt a savanykás folyadékot sokszor tejből állítják elő. Ezt mi is megtehetjük otthon, ha egy kis citromléhez tejet adunk, és 10-20 percig állni hagyjuk. Amint túrósodni kezd, már jó is.
Kakaós kókuszkenyér
(1 nagy "loaf")
55 g vaj, sz'obahőmérsékleten
100 g kókuszolaj, szobahőmérsékleten
150 g + 1 ek nádcukor
3 db tojás
120 g finomliszt
60 g kókuszliszt
50 g cukrozatlan kakaópor
1 tk só
3/4 tk sütőpor
170 ml író
60 g kókuszchips
1. Egy szögletes kenyérformát kivajazok és kilisztezek. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeverésest 140-re).
2. A vajat és a kókuszolajat géppel simára keverem, és kb. 5-7 perc alatt kihabosítom a cukorral. Egyenként eldolgozom benne a tojásokat is.
3. Átszitálom a kétféle lisztet a kakaóval, a sóval és a sütőporral. Több részletben a masszához adom, az íróval felváltva.
4. Az előkészített formába simítom, a tetejét megszórom a kókusszal, azt pedig a nádcukorral. 70 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e.
Recept: Bon Appétit