Az olaszok húsvétkor színesebben szeretik, és nekem is tetszik ez a vidám design.
Ez a klasszikus kalácstészta Limara receptje. Mielőtt bármilyen kelttésztát készítenék, mindig megnézem, ő hogyan csinálja. Ő a kelt tészták guruja.
A tojást ilyenkor szeretem ételfestékkel vagy valamilyen természetes módon festeni, hiszen mégiscsak belesütöm valamibe, amit meg fogunk enni. Megfőzni nem kell, mert ez a része elintéződik sütés közben.
Olasz húsvéti kalács
(6 db)
500 g finomliszt
1 tk só
60 g cukor
1 db tojás
250 g tej (+ 50 ml)
20 g friss élesztő
80 g vaj, olvasztva
+ tojás a kenéshez
színes szórócukor
6 db festett tojás
1. Ha géppel dolgozom, a vajon kívül az összes hozzávalót egy tálba teszem, és bedagasztom – ez kb. 5 percet vesz igénybe. Amikor már összeállt a tészta, hozzácsurgatom a vajat is, és tovább dagasztom, hogy szép, selymesen fényes tésztát kapjak.
2. Ha kézzel dolgozom, felfuttatom az élesztőt: fél deci langyos tejben elkeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és megszórom 1 ek liszttel. 10 percre félreteszem. Egy mély keverőtálba teszem átszitálva a maradék lisztet a sóval. A közepébe mélyedést csinálok, ebbe ütöm a tojást, és ide öntöm a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot és tejet. Begyúrom. Ha már elválik az edény falától, hozzáadom 3 részletben a vajat is. Tovább dagasztom még néhány percig.
3. Kigömbölyítem, egy tálba teszem, és meleg helyen, lefedve pihentetem 30 percig.
4. A tésztát 6 részre osztom, és mindegyiket megfelezem. Kettesével összesodrom, és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Koszorúkat formázok belőlük, a végeiket összenyomkodom. A tetejüket tojással lekenem. Újabb 30 percig kelesztem.
5. Mindegyik közepébe nyomok egy-egy tojást, újra lekenem őket, és megszórom a dekorcukorral. 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm.