Hogyan kell megenni egy macaron cupcake-et? Az a jó, ha mindenből (a tésztából, a krémből és a macaronból) egyszerre jut a szádba, vagy az, ha leveszed a macaront, és külön megeszed, vagy esetleg az, ha leveszed, és minden falat cupcake-hez harapsz egy kis macaront is? Azért ez van akkora kérdés, mint a lennivagynemlenni.
Banános-karamellás csokoládés cupcake narancsos macaronnal
(kb. 18 db)
a banános muffinhoz:
315 g liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk só
230 g puha vaj
300 g cukor
4 db tojás
85 ml tej (3,5%-os)
2 nagy, érett banán, pépesítve
a karamellás csokikrémhez:
110 g cukor
1 ek glükóz (vagy méz)
30 ml víz
125 ml tejszín
nagy csipet só
200 g étcsokoládé
200 g puha vaj
a macaronhoz:
150 g mandulaliszt
300 g porcukor, megfelezve
38 g víz
110 tojásfehérje, megfelezve
narancsárga ételfesték
a narancsos töltelékhez:
100 g fehér csokoládé
110 g tejszín
1 narancs finomra reszelt héja
1 tk narancslikőr
125 g mascarpone
1. Egy muffin forma mélyedéseit papírkapszlikkal kibélelem. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra).
2. A lisztet átszitálom a sütőporral és a sóval, félreteszem.
3. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, egyesével hozzáadom a tojásokat, elkeverem. Hozzáöntöm a szoba-hőmérsékletű tejet és a pépesített banánt, és végül beleforgatom a száraz hozzávalókat.
4. Egy fagylaltos kanállal 2/3-ad részig töltöm a mélyedéseket. 20 perc alatt megsütöm. Kiveszem a formából, és hagyom kihűlni.
5. A krémhez a csokit felaprítom. A cukorból és a vízből sötétbarna karamellt főzök. Felöntöm a tejszínnel, hozzáadom a sót, és a csokira öntöm, simára keverem. Keverőtálba teszem, és lehűtöm, hogy a vajjal egyforma hőmérsékletű legyen.
6. Kockánként belekeverem a vajat, és addig keverem a géppel, amíg egy lágy, krémes, de már nem folyékony krémet nem kapok.
7. Nagy, csillagcsöves habzsákba töltöm, és a muffinok tetejére nyomom. Hűtőbe teszem.
8. A macaronhoz átdarálom a mandulalisztet 150 g porcukorral.
9. A tojásfehérje felét beszínezem az ételfestékkel. A mandulaliszthez adom, simára keverem.
10. A maradék cukrot 118 fokig főzöm a vízzel. Közben lágy habot verek a maradék tojásfehérjéből. Hozzácsurgatom a cukorszörpöt, közben folyamatosan verem, és visszahűtöm kb. 45 fokra.
11. Először a hab harmadával lazítom a mandulalisztes masszát, aztán a második harmadát is belekeverem, már óvatosabban. Jöhet az utolsó harmad is. Addig keverem, hogy szalagosan omló masszát kapjak.
12. 10 forintos méretű halmokat nyomok sütőpapírral bélelt tepsikre, és fél órára félreteszem. Légkeveréses sütőben, 160 fokon sütöm 10 percig. Lehúzom a tepsiről, és csak akkor veszem le a papírról, ha már kihűlt.
13. A narancskrémhez a tejszínt felforralom, és ráöntöm a felaprított fehér csokoládéra. Simára keverem, belereszelem a narancsot, hozzáadom a narancslikőrt. Hűtőbe teszem, hogy teljesen lehűljön.
14. A mascarponéval habbá verem, és a macaronokat kettesével összetöltöm vele. Minden cupcake tetejére nyomok egy macaront.
Megj.: A macaront érdemes egy nappal előbb elkészíteni, és hűtőben tartani felhasználásig. A cupcake-et és a macaront szoba-hőmérsekletűen érdemes megenni.
Cupcake recept: Passion for Baking