KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. június 26., csütörtök 4 komment

2014. június 26., csütörtök 4 komment

Pite vagy nem pite? Bettelmann feketecseresznyével

bettelman.jpg

Élek-halok az ilyen langyos kalácspudingokért, és ez alól ez az elzászi édesség sem kivétel. A bettelmann németül koldust jelent, és annyit akar mondani nekünk, hogy ez bizony a szegény emberek édessége, a régi, szikkadt kalács feltámasztása.

Ez az újrahasznosítás a magyar konyhában sem ismeretlen, lásd például máglyarakás vagy mákosguba. Az elkészítés módja miatt ez a desszert mégis jobban hasonlít egy meggyes pitére, mint erre a kalácspudingra (banánnal és karamellel) vagy erre a kalácspuding tortára (étcsokoládéval és kókusszal). 

Bettelmann feketecseresznyével

(kb. 6 adag)

100 g szikkadt kalács vagy kuglóf

180 g teljes tej (3,5 %-os)

1 tk vaníliakivonat

2 db tojás

1 tk meggy vagy cseresznye pálinka

1/4 tk fahéj

50 g + 1 ek kristálycukor

50 g mandulaliszt (vagy darált mandula)

egy csipet só

200 g feketecseresznye (kimagozva mérve)

vaj a forma kikenéséhez

porcukor a tálaláshoz

1. A kalácsot apró kockákra vágom. A tejet a vaníliával felforralom, és a kalácsra öntöm. Ha van időm, egy éjszakára a hűtőbe teszem (az eredeti recept szerint), de nekem 15 perc is elég volt hozzá, hogy felpuhuljon a kalácsom a tejben. 

2. Egy habverővel teljesen simára keverem a tejes kalácsot, és hozzáadom a tojások sárgáit, az 1 ek cukrot, a fahéjat, a pálinkát, a sót és a mandulalisztet. 

3. A tojásfehérjékből lágy habot verek, hozzáadom a maradék cukrot, és kemény habbá verem vele a tojásokat. Óvatosan a masszába forgatom. 

4. Egy kivajazott formába öntöm (lehet bármilyen, öntöttvas, kerámia, tortaforma, piteforma stb.), beleszórom a kimagozott cseresznyét, és 190 fokos (légkeverésesben 170) sütőbe teszem kb. 30 percre. Még langyosan, a porcukorral meghintve tálalom. 

Recept: Jacguy Pfeiffer: The Art of French Pastry

cseresznye kalács gyümölcsös uzsonna kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr956419549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biztos volt minden szegénynél elfekvőben mandulaliszt? :)
Szia!

Nagyon szuper a blogod, több receptet is felírtam már a todo listámba.

Mostanában ennek a receptnek a képe jön be mindig amikor a blogodra jövök. Kicsit sötétebb a kelleténél, vagy szándékos?

Magad fényképezed az elkészült munkákat is?

Specko
@lavór: :-) ilyen szempontból tényleg vicces a recept, de ahány századeleji receptkönyvet néztem, a darált mandula minden másodikban előjött.
@SpeckoHU: ez a fotó most direkt lett kicsit a szokásostól eltérő, ilyen hangulatom volt ;-) igen, én fotózom!
süti beállítások módosítása