Csak jussak eszedbe még egy nappal azelőtt, hogy megindulna a maradék húsvéti kalácsod!
Ez az édesség csodálatosan magába olvasztja mindazt, amire már semmi szükségünk nem lenne, recycling a fenntartható fejlődés jegyében. Az enyémben ráadásul varázslatosan fonódnak össze a különböző kultúrák: a húsvéti kalács mellett jutott bele barchesz is.
A szikkadt kalácsok szeletelése közben szembe jutott egy a vendéglátásról szóló alaptörténet. Még amatőr cukrászda-rajongó koromban feltettem a már oly régóta foglalkoztató kérdést egy cukrászda-tulajdonos ismerősömnek: mihez kezdenek a nap végén a maradékkal? "Maradék? Itt nincs maradék" - jött a válasz, és azóta már tudom, hogy nem akarom tudni.
És bár szerencsémre cukrász nagyüzemben azóta sem kellett dolgoznom, és így nem kellett testközelből megtapasztalnom a soknapos sütemények újjáélesztését, arra azért magamtól is rájöttem, miből lesz a puncstorta és a kókuszgolyó.
Langyos kalácspuding torta
(10 adag)
400 g szikkadt kalács
30 g kókuszreszelék
100 g csokoládé (maradék tavalyi csokinyulakból, hogy legyen hely az ideieknek)
200 ml kókusztej
200 ml habtejszín
100 ml teljes tej (3,5 %-os)
4 tojás
100 g cukor
a csokoládémázhoz:
150 ml habtejszín
75 g étcsokoládé
1 ek glükózszirup (elhagyható)
1 ek sötét rum
kókuszchips a díszítéshez
1. A kalácsot felkockázom, a kókuszreszeléket pár perc alatt megpirítom, a csokit felkockázom, és az egészet egy mély tálba teszem.
2. A kókusztejet, a tejszínt és a tejet felforralom. Közben a tojásokat kikeverem a cukorral. A forró tejes keveréket lassan ráöntöm, eldolgozom a cukros tojásokkal. Mehet a kalácsra, amit jól belenyomkodok.
3. Egy 20 cm átmérőjű tortaformába teszem, amit előzőleg kivajaztam, az alját sütőpapírral kibéleltem. 160 fokos sütőben 30 percig sütöm. Még melegen körbevágom, és kifordítom egy nagy tálra.
4. A mázhoz a tejszínt a glükózzal felforralom, a felaprított étcsokoládéra öntöm. Simára keverem, és hozzáadom a rumot is. A még meleg tortára öntöm, és azonnal tálalom.