Pogácsának hívom, de csak azért, mert nem jut jobb magyar szó rá az eszembe, a pogácsát meg úgyis mindenki szereti. Kicsit édes, kicsit sós, kicsit hasonlít egy scone-ra, kicsit hasonlít egy biscuitre.
Nincs benne élesztő, ami valódi pogácsává emelné (bár én a túrós pogácsába sem teszek), van benne viszont sütőpor és szódabikarbóna. Nagy előnye, hogy sokkal gyorsabban elkészül, mint egy pogácsa, sőt, muszáj is gyorsan dolgozni vele. Nem kell percekig gyúrni, dagasztani, sőt, fontos, hogy csak néhány laza mozdulattal keverjük ki a tésztát. Nincs szükség hozzá gépre, egy kézzel is kidolgozzuk pikkpakk. Ennél több jó hír nem is kell, igaz?
Ennek a pogácsának az elkészítése szinte ugyanaz, mint ezé a kéksajtos-snidlingesé, amit a visszajelzéseitek alapján nagy sikerként könyveltem el.
A sütőtökös vajat nem kötelező megcsinálnod, de ha mégis veszed rá a fáradtságot, imádni fogsz érte! Kenheted egyszerűen pirított kalácsra is!
Sütőtökös pogácsa kakukkfüves-sütőtökös vajjal
(18 db)
a pogácsához:
280 g liszt
1/4 tk szódabikarbóna
1 ek sütőpor
1 tk só
1,5 tk fahéj
egy csipet szegfűszeg
1 ek + 1 tk cukor
85 g jéghideg vaj
110 g sütőtök, megsütve, pürévé nyomkodva
250 ml író vagy natúr joghurt
tej és nádcukor a tetejére
a vajhoz:
130 g puha vaj
1 ek méz
65 g sütőtökpüré
2 kis kakukkfűág
1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék (pl. ilyen)
1. Egy tepsire sütőpapírt terítek, a sütőt előmelegítem 230 fokra (légkeverésest 210-re).
2. A pogácsához a száraz hozzávalókat egy keverőtálba szitálom, és a reszelő nagy lyukú oldalán belereszelem a vajat, vagy egy ilyen nagyon hasznos eszközzel eldolgozom a liszttel.
3. Belekeverem a kezemmel a sütőtökpürét, majd végül a joghurtot is.
4. Lisztezett felületen kb. másfél centi vastagra lapítom a tésztát. Egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval formázom a süteményeket, és a tepsire teszem. A tetejét megkenem tejjel, és megszórom nádcukorral.
5. 20 perc alatt megsütöm.
6. A vajhoz mindent összekeverek, a kakukkfűágakról leszedegetem a levelek, azt is beleteszem. A vajat a kihűlt pogácsák mellé tálalom.
Recept: Foodness Gracious