Nincs az a bolt, ahol ilyen finomat kapnál! A családom nagy rajongója a különböző áruházláncokban kapható, ostyalapon csücsülő, puha, fűszeres mézeskalácsoknak. A nő, pláne ha gyerekei vannak, igyekszik tudatosan vásárolni, és most speciel pont megnéztem, hogy miket tartalmaznak ezek az előre csomagolt sütik. Nem lepődtem meg, hogy egy csomó oda nem illő alapanyagot találtam a felsorolásban, ami nem is csoda, hiszen rengeteg ideig puhák és tökéletesek maradnak, ez nyilván nem lehet véletlen. Mindenesetre én jobbnak láttam idén a kezembe venni az irányítást, és otthon, magunknak megsütni. Az első recept szánalmasan sikerült, a második viszont már annyira jó lett, hogy még az első béna próbálkozást is meg tudtam bocsájtani magamnak.
Nürnbergi mézeskalács (lebkuchen)
(kb. 25 db)
225 g méz
85 g vaj
55 g nádcukor
1 tojás sárgája
1 ek cukrozatlan kakaópor
2 tk mézeskalács fűszer
1 citrom finomra reszelt héja
2 ek rum (lehetőleg nem sütőrum, hanem valódi barna rum)
1 tk szódabikarbóna
285 g liszt
115 g őrölt mandula
140 g kandírozott narancshéj
a tetejére:
115 g porcukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
45-60 ml tej
1. A mézet a vajjal és a nádcukorral összeolvasztom. Megvárom, hogy kihűljön.
2. Hozzáadom a tojássárgát, a kakaót, a mézeskalács fűszert és a citromhéjat. Simára keverem.
3. A szódabikarbónát feloldom a rumban, és a masszába öntöm.
4. Belegyúrom a lisztet, a mandulát és a narancshéjat is. Épp csak annyira gyúrom össze, hogy sima, nyújtható tésztát kapjak.
5. Alá és fölé lisztezve kb. 1 cm vékonyra nyújtom a tésztát, és egy kb. 7 cm-es kerek kiszúróval köröket vágok ki belőle. Mindig újranyújtom és újragyúrom, amíg el nem fogy.
6. 175 fokra (légkeverésesben 155-re) előmelegített sütőben 12 percig sütöm.
7. Ha kihűlt, elkészítem a mázat. A porcukrot átszitálom a kakaóporral, és hozzáöntök annyi tejet, hogy folyós, de még elég sűrű kakaós bevonót kapjak. Belemártogatom a mézeskalácsokat, vagy a tetejükre csurgatom. Kb. 10 perc alatt megszárad a tetejük.
Recept: Baked