Az már természetes, hogy sütit csak kivételes esetben veszek boltban, de az otthoni kenyérsütés még mindig az újdonság erejével tölt el. Próbálkoztam már kenyérsütő géppel korábban is, de valahogy csak most éreztem rá igazán az ízére.
Létezik a Tefalnak egy szerkezete, ezzel sütöttem ezeket a tökéletes formájú mini bagetteket. Még nem sikerült rájönnöm az okára, de nálam a gyerekek mindent megesznek, ami kifliformájú, viszont semmit, ami kenyérnek néz ki, úgyhogy külön örültem ennek a bagettsütős lehetőségnek.
Persze, azért én is járok még boltba kenyérért, de mindenképpen arra buzdítalak benneteket, hogy kísérletezzetek bátran az otthoni kenyérsütéssel, mert így egészen biztosan adalék nélküli kenyereket tehettek az asztalra.
Nem is húzom tovább az időt, induljon a játék! Ha szeretnétek a karácsonyfa alá ajándékba egy, a lenti képen is látható Tefal Nutribread kenyérsütőgépet, írjátok meg itt és most hozzászólás formájában, hogy szerintetek pontosan melyik gépet használhattam a bagettekhez. A Tefal Home & Cook oldalán találhattok hozzá segítséget. Sorsolás december 12-én délben!
Fügével és dióval töltött mini bagett
(4 db)
125 ml langyos víz
30 g méz
25 g friss élesztő
210 g búza finomliszt
40 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 tk só
1/2 tk őrölt kardamom
50 g dió
120 g aszalt füge
50 g zabpehely
Géppel:
1. A vizet és a mézet a kenyérsütőgép keverőtáljába teszem, és elmorzsolom benne az élesztőt.
2. Hozzáadom a kétféle lisztet, a sót és a kardamomot. Bekapcsolom a gép megfelelő programját.
3. Amíg a gép dagaszt, megpirítom a diót, és felaprítom. A fügének levágom a szárát, a gyümölcsöt kisebb darabokra vágom.
4. Az első kelesztés végét jelző hang után kiveszem a tésztát, és 4 egyenlő részre osztom. Egyenként kinyújtom a tésztadarabokat, és a közepükbe teszek a dióból és a fügéből. Feltekerem, hogy 15 centis bagetteket kapjak.
5. A tetejüket lekenem vízzel, és zabpehelybe forgatom, majd egy éles pengével bevagdosom.
6. A géphez tartozó bagett formákba teszem a péksüteményeket, és visszateszem az egészet a gépbe, és folytatom a kelesztést és a sütést. Ha kész, azonnal kiveszem a gépből.
Megj.: Ez a bagett gép nélkül is elkészíthető. Dagaszd be a tésztát, keleszd a duplájára. Oszd 4-felé, nyújtsd és töltsd, hempergesd, majd keleszd ismét a duplájára. Süsd meg 200 fokon szép aranybarnára.
FRISSÍTÉS: A kenyérsütőgépet a Konyhai Virtuóz nevű kommentelő nyerte, gratulálok neki! A sorsolás a Random.org segítségével történt.