KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. december 13., szombat 3 komment

2014. december 13., szombat 3 komment

Bábu a fenyvesben: Csokoládés keksz pop és matcha fenyőfa

ember_fenyovel.jpg

Gyerekekkel a legjobb móka a kiszúrogatás, ami jellemzően karácsony előtt jön rá az emberre. Hát még milyen jó móka, ha ilyen könnyű kinyújtani egy tésztát, mint ezeket. Tudom, hogy néha bosszantó lehet az omlós tésztákkal dolgozni, ezért összeszedtem néhány gyakori kérdésre a válaszaimat, hogy a karácsonyi sütés tényleg olyan örömteli legyen, ahogy a reklámokban mutatják. 

Hideg vagy meleg vajjal dolgozzam? 

Receptje válogatja. A lényeg, hogy pontosan kövesd a recept utasításait. 

Meddig gyúrjam a tésztát? 

Ne sokáig. Amikor már minden hozzávalót beletettél, csak annyi mozdulattal gyúrd össze, amennyi feltétlenül szükséges. Ha túl sokat böngyörgeted, kizsírosodhat (a felületén kicsapódik a vaj), és ilyenkor már menthetetlen. 

Gyorsan szeretnék elkészülni, muszáj pihentetnem? 

Ez alól nincs felmentés, legalább fél órát a hidegben kell lennie a tésztának. 

Miért ragad le a tésztám? 

Lehet, hogy nem volt eleget a hűtőben, és túl puha, muszáj visszatenni.

Nyújtáskor érdemes alálisztezni, és nyújtás közben folyamatosan mozgatni a tésztát. Konkrétan én nyújtok rajta egyet előre, aztán 90 fokkal elfordítom, és így tovább.

Az is hiba lehet, hogy túlságosan ránehezedünk a nyújtófára. Inkább a mozdulat, mint az erő legyen a lényeg. 

 

Miért nem tudom kinyújtani? 

Valószínűleg túlságosan hideg, ilyenkor érdemes egy kicsit a kezeid között megmelengetni, vagy várni vele, és újra próbálkozni. 

Van valami trükk a nyújtásra, hogy ne szakadjon szét a tészta? 

Ha nagyon kínlódsz, próbáld meg két sütőpapír között kinyújtani. Ideális esetben nincs szükséged erre a megoldásra. Ha nyújtáskor a tészta a szélén kicsit repedezik, még nincs gond, folytasd a munkát nyugodtan. 

A maradék tésztát újragyúrhatom? 

Mindenképpen. Ha túlságosan felpuhult volna, tedd vissza a hűtőbe egy kicsit. 

Honnan tudom, hogy megsült-e a keksz? 

Ha azt látod, hogy a szélén már egészen picit is megbarnult, azonnal kiveheted a sütőből. Várd meg, hogy kihűljön, és csak utána szedegesd le, nehogy széttöredezzen. 

Most pedig már mindent tudsz, láss hozzá nyugodtan! 

A matcha teás omlós keksz receptjét itt találod. 

Csokoládés keksz pop

(Kb. 40 db)

225 g puha vaj

200 g cukor

1 tojás

240 g liszt

90 g holland kakaópor

1 tk chai fűszerkeverék (elhagyható vagy helyettesíthető pl. fahéjjal)

1/2 tk só

40 g étcsokoládé

piros díszítőcukorka

1. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, ezt legjobb géppel csinálni. Eldolgozom benne a tojást. 

2. A lisztet átszitálom a kakaóporral, a fűszerrel és a sóval. Eldolgozom a vajban. 

3. A masszát koronggá lapítom, és folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe teszem. 

4. A sütőt előmelegítem 175 fokra. Három tepsit sütőpapírral kibélelek. 

5. A tészta alá és fölé kevés lisztet teszek, és 4-5 mm vékonyra nyújtom. Kiszúrom, és a sütőpapírra nyalóka pálcikákat teszek, és ezekre helyezem az ember formájú kekszeimet. 

6. 9-10 perc alatt megsütöm. Mivel a csokis keksz esetében nem látszik, hogy mikor sül meg a széle, ezért érdemes az első tepsivel próbasütést végezni.

7. Megvárom, hogy kihűljön, aztán a kezeit és a lábait megkenem olvasztott csokoládéval, és azonnal megszórom a díszítőcukorral. 

Recept: Sweetopia

karácsony csokoládé tea keksz középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr426979973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szia,
A matcha-s fenyőfa recept direkt maradt le? Nagyon tetszik, megsütném.
Dóra
@patakidora: nem maradt le, a szöveg kattintható :-)
Bocsánat, elsiklottam felette.
Köszönöm!
süti beállítások módosítása