KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2015. január 04., vasárnap Szólj hozzá!

2015. január 04., vasárnap 0 hozzászólás

Buborékok: Mokka ekler

bubble_eclair1.jpg

A legismertebb ekler kávés, ez inkább mokkás. Nem nevezhető szokványosnak, sem a formáját, sem a töltelékét, sem a díszítését tekintve. A kávés ekler hosszúkás, kávés cukrászkrémet rejt, a máza pedig csokoládés fondant.

Ez egy pihekönnyű változat, a buborékforma pedig csak egy kis játék. Így hasonlít a franciák egyik kedvenc nasijára, a chouquette-re és a mi képviselőfánkunkra, de egy kicsit emlékeztet az olasz profiterolra is. 

bubble_eclair2.jpg

bubble_eclair3.jpg

Mokka ekler

(11 db)

az égetett tésztához: 

90 g tej

90 g víz

85 g vaj

3/4 ek cukor

1/4 tk só

100 g liszt

3 db tojás + 1 a kenéshez

süthető cukor

a krémhez: 

300 g mascarpone

200 ml habtejszín

4 ek porcukor

1 presszókávé, hidegen

1 ek cukrozatlan kakaópor

1. A sütőt előmelegítem 220 fokra (légkeverésest 200-ra), és sütőpapírral kibélelek két tepsit. 

2. Felforralom a tejet a vízzel, a vajjal, a sóval és a cukorral. Amikor már rendesen forr, belezuttyantom a lisztet. 

3. Leresztelem, azaz 1-2 percig főzöm, hogy kifőzzek belőle egy kis nedvességet, hogy könnyebben felvegye majd a tojásokat. Fényes gombóccá áll össze, az edény alján pedig egy kis pörcréteg képződik. 

4. Átteszem egy keverőgépbe, és egyenként hozzákeverem a tojásokat. Eleinte úgy néz ki, mintha szétesne a tészta, de a végére összeáll. Nem muszáj keverőgépet használni, egy fakanál is megteszi, csak erő kell hozzá. 

5. Ha már szép sima a masszám, habzsákba töltöm, amibe előzőleg nagy lyukú, sima csövet teszek. 

6. Kb. 3 cm átmérőjű félgömböket nyomok a tepsikre úgy, hogy hármasával összeérjenek. A tetejüket lekenem a simára kevert tojással, és megszórom a cukorral. 

7. A sütőbe teszem, és a hőfokot azonnal leveszem 190-re (légkeveréses sütőben 170-re). 30 percig sütöm. 

8. Amíg kihűl, elkészítem a krémet. A mascarponét felverem a tejszínnel és a porcukorral. Óvatosan beleforgatom a kávé és a kakaó keverékét (a kakaót még a forró kávéban érdemes feloldani). 

9. Csillagcsöves habzsákba töltöm a krémet. Az eklereket félbevágom, és megtöltöm a krémmel. 

Recept: Dorie Greenspan: Baking Chez Moi

kávé mascarpone sütemény desszert középhaladó forrázott tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr407041571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása