Világ életemben azt hittem, hogy a kókuszkocka egy magyar találmány. Kicsit csalódtam, amikor kiderült, hogy ez egy Ausztráliában is létező sütemény, lamington néven.
Azt túlzás lenne állítani, hogy újragondoltam a kókuszkockát, mindenesetre annyit tettem vele, hogy kicsit modernizáltam, mind a tésztáját, mind a mártogatós részét, plusz megtöltöttem egy fantasztikus szederlekvárral. Ha eddig néha száraz lett volna a kókuszkockád, ezután már biztosan nem lesz az!
Kókuszkocka
(15 db)
a tésztához:
100 g étcsokoládé
60 g vaj
8 db tojás
300 g cukor
180 g liszt
60 g kakaópor
2 tk sütőpor
töltelék:
szederdzsem
mártogatós:
60 g étcsokoládé
190 g víz
240 g porcukor
80 g kakaópor
60 g tej
kókuszreszelék a hempergetéshez
- A sütőt 180 fokra előmelegítem. (Légkeverésest 160-ra.) Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. Előkészítek egy kb. 30x25 cm-es, kb. 5 cm mély tepsit.
- A csokit a vajjal megolvasztom.
- A tojást a cukorral kihabosítom.
- A száraz hozzávalókat a tojásosba forgatom, aztán a csokis részt is.
- A formába öntöm a masszát, és 25-30 perc alatt készre sütöm.
- Ha kihűlt, kiveszem a tepsiből, lehúzom róla a sütőpapírt, és félbevágom.
- A szederdzsemmel összetöltöm, és hűtőbe teszem.
- Közben elkészítem a csokiszószt. A vizet felforralom, az étcsokira öntöm, és a többi hozzávalót belekeverem.
- Ha a hűtőben kissé megszilárdult a sütemény, 5x5 cm-esre kockázom, és a szószban a kockákat egyesével kimártom, aztán kókuszreszelékbe hempergetem. Szoba-hőmérsékleten a legfinomabb.
Recept: Gourmet Traveller