Úgy tűnik, a sós karamell a macaronnal egyetemben (a sós karamellás macaronról nem is beszélve), nálunk sose fog kimenni a divatból. A hozzá nem értők azt hiszik, valami elképesztően pepecselős dologról van szó, amire a delicatesekben és édességboltokban a húzós árával rá is játszanak. Ez nekünk csak jól jön, mert legalább nagyot villanthatunk vele, ha valakinek ajándékba adjuk, amit mi magunk csináltunk. Átadáskor mosolyogjunk sejtelmesen, mintha nagy titkok tudói lennénk, és mindenképp tegyünk említést arról a néhány óráról, amit karácsony előtt a kozmetikus helyett a konyhában töltöttünk.
Sós karamell
(kb. 4 dl)
320 g cukor
4 ek víz
1 ek citromlé (friss)
200 ml habtejszín
40 g vaj
1 tk fleur de sel
1. Az első 3 hozzávalót tegyük lábosba. Közepes hőfokon melegítsük, hogy a cukor elolvadjon (ekkor még kevergethetjük).
2. Kapcsoljunk magasabb fokozatra, és keverés nélkül forraljuk. A karamell akkor jó, ha világosbarnára változik a színe (ha sötétbarna, akkor valószínűleg már késő, és keserű lett).
3. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a tejszínt óvatosan, mert fröcskölni fog. Ha nem tudjuk simára keverni, melegítsük újra, és addig keverjük, amíg a karamell egyneművé nem válik a tejszínnel.
4. Adjuk hozzá a sót és a vajat. Adagoljuk befőttesüvegekbe, és hagyjuk lehűlni.
2012. december 26., szerda
5 komment
2012. december 26., szerda 5 komment
Időtálló: Sós karamell
karácsony ajándék karamell középkezdő
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr895141104
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Lánczi Éva 2012.12.26. 15:01:00
sima tengeri sóval rossz? mert egyébként nagyon vonzó egyszerűségében is:)