A friss füge mesés dolog, bizonyos tekintetben a bodzára hasonlít. Logikailag megfejthetetlen, hogy míg mondjuk banánt minden utcasarkon kapni, addig a füge gourmet falatnak számít, és itthon alig-alig kapható valahol (pláne az itteni termés), pedig úton-útfélen terem.
Olyan, mint a bodza: kár érte boltba menni, egyszerűbb a más kertjéből kilógó ágakról lelopni. Néha hallok emberekről, akiknek a kertjében terem, de annyi, hogy már nem tud vele mit kezdeni - azt azért kipróbálni, hogy nálam mi lenne az a mennyiség.
A croissant-okat a Batthyány utcai Pékműhelyben vettem hozzá, ami egy helyes kisbolt, ahol helyben készül minden, adalékonyagok nélkül, emberi környezetben, csak a tulaj stílusát kell megszokni hozzá, aki amúgy nyilván egy nagyon tehetséges megszállott. Én élvezem, hogy találtam egy helyet, ahol végre nem a túrós táska margarinos blundeljét tekerik fel croissant-nak, és nem is az unalmas délifrance-os gyorsfagyasztott (bár legalább finom) croissant-t árulják. Így az sem érdekel, ha a péksütemény éppen nem néz ki tökéletesen, de legalább látom rajta, hogy emberi kéz alkotta, és a lényeg, hogy érzem a vajat minden furcsa mellékíz nélkül.
Narancsos fügedzsem
1 kg füge
1 nagy narancs
350 g 2:1-hez befőzőcukor (vagy 6 g pektin és 350 cukor)
50 ml narancslikőr
1. A fügét megmosom, a szármarcsonkokat levágom, a gyümölcsöt nyolcfelé vágom.
2. Egy lábosban elkezdem főzni a narancs levével és a cukorral. Ha pektinnel dolgozom, a cukor kis részét visszatartom, összekeverem a pektinnel, amit csak az utolsó tíz perre adok hozzá.
3. Hogy ki meddig főzi, az attól függ, ki hogy szereti. Ha akarod, teljesen szétfőzheted vagy hagyhatod ilyen darabosan, mint én. A narancslikőrt a végén keverem bele, használhatsz helyette egy kiskanálnyi narancsvirágvizet is.
4. Még melegen a főzés közben sterilizált (forró vízzel kiöblített és lecsöpögtetett) üvegekbe töltöm csurig a lekvárt. Lezárom, fejreállítom 5 percre, aztán vissza.