KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. augusztus 30., péntek komment

2013. augusztus 30., péntek komment

Narancsos fügedzsem

füge_dzsem_1.jpg

A friss füge mesés dolog, bizonyos tekintetben a bodzára hasonlít. Logikailag megfejthetetlen, hogy míg mondjuk banánt minden utcasarkon kapni, addig a füge gourmet falatnak számít, és itthon alig-alig kapható valahol (pláne az itteni termés), pedig úton-útfélen terem.

Olyan, mint a bodza: kár érte boltba menni, egyszerűbb a más kertjéből kilógó ágakról lelopni. Néha hallok emberekről, akiknek a kertjében terem, de annyi, hogy már nem tud vele mit kezdeni - azt azért kipróbálni, hogy nálam mi lenne az a mennyiség.

A croissant-okat a Batthyány utcai Pékműhelyben vettem hozzá, ami egy helyes kisbolt, ahol helyben készül minden, adalékonyagok nélkül, emberi környezetben, csak a tulaj stílusát kell megszokni hozzá, aki amúgy nyilván egy nagyon tehetséges megszállott. Én élvezem, hogy találtam egy helyet, ahol végre nem a túrós táska margarinos blundeljét tekerik fel croissant-nak, és nem is az unalmas délifrance-os gyorsfagyasztott (bár legalább finom) croissant-t árulják. Így az sem érdekel, ha a péksütemény éppen nem néz ki tökéletesen, de legalább látom rajta, hogy emberi kéz alkotta, és a lényeg, hogy érzem a vajat minden furcsa mellékíz nélkül.

Narancsos fügedzsem

1 kg füge

1 nagy narancs

350 g 2:1-hez befőzőcukor (vagy 6 g pektin és 350 cukor)

50 ml narancslikőr

1. A fügét megmosom, a szármarcsonkokat levágom, a gyümölcsöt nyolcfelé vágom.

2. Egy lábosban elkezdem főzni a narancs levével és a cukorral. Ha pektinnel dolgozom, a cukor kis részét visszatartom, összekeverem a pektinnel, amit csak az utolsó tíz perre adok hozzá.

3. Hogy ki meddig főzi, az attól függ, ki hogy szereti. Ha akarod, teljesen szétfőzheted vagy hagyhatod ilyen darabosan, mint én. A narancslikőrt a végén keverem bele, használhatsz helyette egy kiskanálnyi narancsvirágvizet is.

4. Még melegen a főzés közben sterilizált (forró vízzel kiöblített és lecsöpögtetett) üvegekbe töltöm csurig a lekvárt. Lezárom, fejreállítom 5 percre, aztán vissza.

füge gyümölcsös gluténmentes lekvár kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr205485473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nálunk van a kert végében egy fügefa. Sajnos eléggé hirtelen érik a termése, és rengeteg, emellett a járókelők meg a madarak is rájárnak erősen, úgyhogy muszáj leszedni egyben az összeset. Nyersen fogyasztva sem rossz, de leszedés után elég gyorsan romlik, úgyhogy képtelenség lenne megenni az összeset. Szerencsére anyukám valamelyik évben kitalálta, hogy dzsemet főz belőle, így azóta annyi dzsem készül arról az egy fáról, hogy még télen is azt esszük sokszor. Ráadásul így talán még finomabb is, mint nyersen, és ha ez önmagában nem lenne elég, ami tényleg végképp felértékeli, hogy a boltokban nem nagyon lehet kapni fügedzsemet. Konkrétan én még nem is láttam szerintem. Gondolom, csak ilyen közel-keleti tematikájú boltokban meg egyéb, egzotikus termékeket forgalmazó helyeken árulnak főleg, és gondolom, ehhez illő árakon.
@szbszig: igen, néha látok boltban, de csak egyfélét, ami nekem túl édes és pépes.
Kedves Szonja

A Delifrance nevében:
- Köszönjük a pozitív szavakat
- Mi az "unalmas" definíciója Nálad? Ha én egy pékségbe bemegyek, kérek egy croissant és mindíg ugyanolyan finom az tényleg unalmas, de hát annyi baj legyen. :)
@a Zamboni nem egy tészta: oké, tényleg finom a delifrance croissantja, de mivel már rengeteg helyen ezt árulják, unalmas egy olyan péksüteményhez képest, aminek isteni vajíze van, és érződik rajta, hogy valaki a saját kezével gyúrta.
@édesem: Köszi a választ. Alapvetően ezért van 120 termékünk, csak hát kevés a pékség fókuszú reggelizőhely, egy kávézó/étterem nem engedheti meg magának, hűtőkapacitás és vendég hílyán a széles választékot, a magyar pékségek pedig - tisztelet a kivételnek - az orrukig sem látnak.

A kézműves pékek ez alól kivételek, de ott is érzek egy "stratégiai" hibát. Szerintem zseniális minőségű kenyerek készülnek és mellette ingadozó minőségű és nem állandó croissant kínálat. "Be a cutting edge": kézműves pékek, gyártsatok még több zseniális kenyeret és nem feltétlenül kell a kézműves leveles árura fókuszálni! (ez egy elfogult vélemény nyilván)
süti beállítások módosítása