Tårta mandel, äppelkaka - svéd sütik, amiket az Ikea már megismertetett velünk, és nem bántuk meg. Én a Semlorral itthon még nem találkoztam, viszont amikor megláttam a helyes kis kelltészta bucit marcipánnal és friss tejszínhabbal töltve, azonnal beleszerettem. Semlort minden Ikeába most!
Semlor
(kb. 12 db kicsi)
25 g friss élesztő
75 g vaj, olvasztva
250 ml tej, 3,5%-os
3 ek cukor
1 tk kardamom
1/4 tk só
170 g liszt
1 tojás
100 g marcipán
1 ek tej
200 ml habtejszín
1 ek porcukor + a tetejére
1/2 vaníliarúd
1. Az élesztőt elmorzsolom a vaj, a tej és egy evőkanál cukor keverékében. Felfuttatom.
2. Közben egy keverőtálba teszem a lisztet a kardamommal, a sóval és a maradék cukorral. Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, és összegyúrom.
3. Addig dagasztom, amíg a massza el nem válik az edény szélétől. Kigömbölyítem. Kilisztezett tálban, meleg helyen, 45 perc alatt, egy konyharuhával lefedve a duplájára kelesztem.
4. Kis golyókat formázok a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Most egy órát kelesztem. A végén lekenem a tetejét tojással. 225 fokos (légkeveréses 205) sütőben 12 percig sütöm.
5. Ha kihűlt, egy recés késsel levágom a kis kalapjukat. Belülről kicsippentek egy kis tésztát, aminek a helyére a tejjel felpuhított marcipán kerül.
6. A tejszínt felverem a porcukorral, aztán belekeverem a vaníliarúd kikapart magjait is. Csillagcsöves habzsákba töltöm, és mindegyik buci aljára teszek belőle. Rájuk teszem a kalapokat, porcukorral megszórom.
7. A svédek néha forró tejbe áztatva teszik (ezt hetväggnek hívják), érdemes úgy is kipróbálni.
Recept: Call me cupcake!