A marcipán csodálatosan finom alapanyag, ha nem tortabevonásra és figurák készítésére használjuk. Én is émelygek, ha az ételfestékes háromszoros* marcipánra gondolok, viszont ha egy jó stollen vagy a David Lebovitz-féle mandulatorta jut eszembe, mindjárt összefut a nyál a számban.
*Egy marcipánmassza lehet egyszeres, kétszeres vagy háromszoros, attól függően, hogy milyen a mandula és a cukor aránya benne. Az egyszeresben ugyanannyi mandula van, mint amennyi cukor, és ahogy a szám nő, egyre kisebb a mandula mennyisége. Létezik nullás marcipán is, ebből készült például a szilvásgombóc nevű ország tortája is. Pontosan nem tudom, hogy mitől nullás, de arra tippelek, hogy több mandula van benne, mint cukor.
Mandulás falatka
(kb. 35 db)
125 g liszt
115 g őrölt mandula
1/2 tk fahéj, gyömbér és szegfűszeg vegyesen
1/4 tk sütőpor
egy csipet só
260 g vaj, hideg
100 g cukor
1 tojás és 1 tojássárga (összekeverve és elfelezve)
140 g marcipánmassza
40 g mandulapehely
1. A lisztet összekeverem az őrölt mandulával, a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval. Hozzáadom a cukrot is.
2. A vajat felkockázom és összemorzsolom az előbbi száraz hozzávalókkal. Hozzáadom a tojások felét és összegyúrom. Folpackba csomagolom, és 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy kicsit megdermedjen (még így is puhább lesz, mint egy szokásos linzertészta).
3. Előkészítek egy kb. 20x20 cm-es szögletes formát. Én szilikont használtam, de akár sima tortakarikában is megsüthető.
4. A tészta felét a formám méretére nyújtom, kb. fél cm vékonynak kell lennie. A forma aljára teszem. Ezután a marcipánt nyújtom ki ugyanakkorára, és a formában lévő tésztára helyezem. Következik a maradék tésztám, azt is kinyújtom, és végezetül azt is a formába teszem. A tetejét megkenem a maradék tojásokkal, megszórom a mandulapehellyel.
5. 175 fokos (légkeveréses 155 fok) sütőbe teszem 45 percre. Hagyom a formában kihűlni, aztán kb. 3 centis kockákra vágom.
Recept: Sabrinasue