Kívülről is szalámis, a keresztmetszete is szalámis, az íze nem szalámis. Egy tökéletes hasonmás, a legmókásabb ehető ajándék karácsonyra. Olaszosan stílusos.
Fontos, hogy ne túl édes csokoládét használj hozzá, mert bár nincs benne plusz cukor, kívül a porcukor tesz rá egy nagy lapáttal. Hogy milyen olajos magot, aszalt és kandírozott gyümölcsöt teszel, az a te dolgod. Ez itt az én variációm.
Csokoládészalámi
(3 db)
90 g étcsokoládé
80 g vaj
2 ek sötét rum
125 g vajas keksz (semmiképpen sem háztartási keksz, viszont bármi, ami finom)
30 g dió
30 g aszalt vörösáfonya
10 g kandírozott narancshéj
5 g kandírozott gyömbér
porcukor a hempergetéshez
1. A csokoládét a vajjal vízgőz fölött megolvasztom. Hozzáadom a rumot.
2. A kekszet aprítógépben durvára töröm, és az sem baj, ha a feléből egészen apró morzsa lesz.
3. A diót megpirítom, durvára vágom.
4. Mindent mindennel összekeverek. Hideg helyre teszem a masszát, hogy kicsit megdermedjen, de még formázható legyen. Háromfelé osztom, és mindegyiket folpackba vagy zsírpapírba csomagolom úgy, hogy kolbász formájú legyen. Hűtőbe teszem egy-két órára, hogy teljesen megszilárduljon.
5. Kicsomagolom a kolbászokat, és porcukorba hempergetem őket. Én - ha nem ajándékba adom - felkarikázva eszem, mint az igazi kolbászt.
És akkor plusz egy hasznos recept a karácsonyi készülődéshez:
Kandírozott gyömbér
250 g friss gyömbér
250 ml víz
250 + 80 g cukor
- A gyömbért megpuclom, julienne-re vágom.
- A vizet felforralom a 250 g cukorral, hozzáadom a gyömbért, és puhára főzöm kb. 45 perc alatt.
- Átszűröm, a maradék levét papírtörlővel felitatom. Sütőpapírra teszem a gyömbért.
- Megszórom a maradék cukorral, és 2-3 napig száradni hagyom.