A ricotta túró most tényleg flancolás, mert igyekeztem magam az olaszos recepthez tartani. Az igazság az, hogy nyugodtan meg lehet csinálni a mi túrónkkal is. A ricottának kicsit lágyabb az íze, engem a tejszínre emlékeztet.
A citromkrémet a szokásos lemon curd receptem alapján készítettem, amit imádok, de most szerettem volna egy kicsit különlegesebbet. Nagyon-nagyon jól megy a fánkhoz, tényleg nem érdemes ellustálkodni a dolgot! Persze sima citromot is lehet hozzá használni, csak én most kirúgtam a hámból.
Narancsos ricotta fánk
(kb. 30 db)
300 g ricotta túró (amit zacskóban árulnak)
50 g kristálycukor
1 narancs finomra reszelt héja
2 ek narancslé
1 egész tojás és 1 tojás sárgája
60 g liszt
2 ek kukoricaliszt
1 ½ tk sütőpor
egy csipet só
olaj a sütéshez
porcukor a hempergetéshez
- A ricottát egy villával áttöröm, hozzákeverem a cukrot, a narancshéjat és -levet.
- A tojásokat simára keverem, és ezt is a ricottához adom.
- A liszteket átszitálom a sütőporral és a sóval, és a többi hozzávalóban eldolgozom, de nem szabad túlkeverni. Becsomagolom, és egy órára hűtőbe teszem.
- Az olajat kb. 160 fokosra melegítem. Ha nincs hozzá hőmérőm, sütök egy próbát. Ha kb. 3 perc alatt megbarnul, és a közepe is átsül, jó az olaj hőmérséklete. A masszából diónyi golyókat gyúrok. Pár perc alatt megsütöm őket, és még melegen porcukorba hempergetem.
Recept: What Katie Ate
Kamillás meyer citrom krém
(kb. fél liter)
3 db meyer citrom
150 g cukor
2 ek szárított kamillavirágzat
3 db tojás
egy csipet só
85 g vaj
1. A citromok levét egy lábosba facsarom, hozzáadom a cukrot és a kamillát. Felforralom, és lefedve fél órát állni hagyom.
2. Átszűröm, és visszaöntöm a lábosba. Beleteszem a tojásokat, simára keverem. Alacsony lángon besűrítem, és ha kell, újra átszűröm. Hozzáadom a sót és a vajat is, és elkeverem, hogy elolvadjon.
3. Egy tiszta tálba teszem, a tetejére fóliát nyomkodok, és hideg helyre teszem, hogy gyorsan kihűljön. Ha nem tudom kitenni a hideg levegőre, jeges fürdőbe teszem az edényt, és a krémet kevergetve hűtöm le.