Szeretnék mindenkit előre figyelmeztetni, hogy ez az a típusú süti, amiből szigorúan csak kicsit szeleteket érdemes vágni.
Levendulás citrompite
(16 szelet)
az omlós tészta réteghez:
150 g puha vaj
65 g cukor
1 tk szárított levendula
165 g liszt
egy csipet só
a krémhez:
4 db tojás
290 g cukor
165 ml citromlé (kb. 4 db kicsi citromból)
80 g liszt
egy csipet só
a tetejére:
150 + 35 g cukor
50 ml víz
2 db tojásfehérje
1. Előkészítek egy kb. 20x20 cm-es sütőformát. Én szilikont használtam, azt nem kellett kivajazni vagy sütőpapírral bélelni.
2. Az alsó réteghez a cukrot átdarálom a levendulával. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, és hozzáadom a sóval elkevert lisztet is. A sütőforma aljára nyomkodom (használhatok hozzá folpackot, hogy ne ragadjon a massza a kezemhez). Fél órára hűtőbe teszem.
3. A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeverésest 150-re). Az előkészített formát a sütőbe teszem 15 percre, aztán hagyom szoba-hőmérsékletűre visszahűlni.
4. A krémhez minden hozzávalót egy tálban simára, csomómentesre keverek egy kézi habverővel. A süti aljára öntöm, és 25-30 percig sütöm, hogy a teteje megszilárduljon.
5. A habcsókhoz a 150 g cukrot a vízzel 115 fokig melegítem. A tojásfehérjét lágy habbá verem a maradék cukorral, és a forró cukorszirupot hozzácsurgatva kihűlésig kemény habbá verem. Ezzel díszítem a kihűlt sütim tetejét. Ha van otthon szakácsfáklyám, akkor karamellizálom a habot.
Recept: Bakers Royal