Főszereplő az eper, mellékszereplők: szecsuáni bors, fehér csokoládé, kókuszlikőr, meggy, cseresznye, cékla és vanília.
Mint sok minden mást az életemben, a lekvár befőzést is igazi városi lány módjára intézem. Mivel nálunk nem terem eper (sem) a kertben, nem áll a konyhámban kilószámra a feldolgozásra váró gyümölcs. Nálam ezért a lekvárfőzés játék, ami a következőképpen néz ki: először kitalálom, hogy milyen ízekkel próbálnám az epret párosítani, aztán veszek 2 kiló jófajta epret a piacon, előveszem az egész télen gyűjtögetett befőttesüvegeket, és már jöhet is a befőzés.
Miután nálam ez tényleg csak szórakozás, nem szeretnék túl sokat bíbelődni vele, nehogy a második íz végére megunjam az egészet. Így aztán a befőzés legegyszerűbb módját választom, és előre bekevert befőzőcukrot használok, Nem mintha túlságosan fárasztó lenne a pektint összekeverni a cukorral, de néha sokat számít még ez az egy plusz lépés is.
Azt pedig már nem kell magyaráznom, hogy micsoda élmény télen elővenni a nyár ízeit, és összehasonlítgatni az ízkombókat, és kiválasztani, hogy következő nyáron melyiket ismételjem meg mindenképpen.
Jöjjenek tehát az idei műremekek. A mennyiségeket szándékosan minimalizáltam, amit aztán annyival szorozhattok fel, amennyivel csak akartok.
Eper-szecsuáni bors lekvár
250 g eper egészben
1 kk bors
60 g 2:1 befőzőcukor
1. Az epret mosom, tisztítom.
2. A borsot mozsárban összetöröm, aztán egy lábosba teszem az eperrel.
3. A cukorból egy kanálnyit hozzáteszek, és elkezdem főzni.
4. Ha már felpuhult és levet engedett, leturmixolom, és a maradék cukorral felforralom. Néha megkeverem, hogy az alja oda ne kapjon.
5. 10 percig forralom, aztán még forrón üvegekbe töltöm, és lezárom. 5 percre fejre fordítom őket, aztán vissza, és kész.
Eper-cékla-vanília lekvár
250 g eper
1/2 vaníliarúd
1 db kicsi cékla (vagy egy fél nagy)
50 g befőzőcukor
1. Az epret mosom, tisztítom, felezem, és egy lábosba teszem a vaníliarúd kikapart magjával.
2. A cékla levét gyümölcscentrifugán átnyomom, és az eperhez adom.
3. Rászórok egy kanállal a cukorból, és felfőzöm, hogy az eper megpuhuljon.
4. Hozzáadom a maradék cukrot, felforralom, és még tíz percig főzöm. Üvegekbe töltöm stb.
Eper-meggy-cseresznye lekvár
250 g eper
100 g meggy
200 g cseresznye
180 g 2:1 befőzőcukor
1. Ez epret felezem, megpucolom, megtisztítom, a meggyet és a cseresznyét kimagozom.
2. A gyümölcsöket 2 kanál cukorral felfőzöm, aztán hozzáadom a többit is, és lekvárt főzök belőle. Innentől ugyanúgy megy minden, mint az előzőekben.
Eper-fehér csokoládé-kókuszlikőr lekvár
250 g eper
2 ek kókuszlikőr
25 g fehér csokoládé
50 g 2:1 befőzőcukor
1. Az epret megtisztítom, félbevágom.
2. A gyümölcsöt egy kanál cukorral felfőzöm, aztán hozzáadom a többi cukrot is, és tovább főzöm.
3. A fehér csokoládét apróra vágom, és ha elkészült a lekvár, belekeverem. A kókuszlikőrt csak a legvégén teszem belőle, hogy megmaradjon az alkoholtartalma. Üvegekbe töltöm, lezárom, és fejre fordítom 5 percre, aztán vissza.
Itt találtok még jó variációkat eperlekvárra:
Citromfűvel és ugyanitt muscovado cukorral is
Ezt a bejegyzést a Magyar Cukor Zrt. támogatta. (x)