KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. június 05., szerda Szólj hozzá!

2013. június 05., szerda 0 hozzászólás

Csakis együtt: Eperdzsem kétféleképpen

eper_dzsem.jpgA top10 legjobb csajos programjaim közé bekerült a lekvárbefőzés - megöregedtem volna? Vikivel megfogadtuk, hogy egyedül soha többé nem főzünk be lekvárt, mert külön-külön uncsi, együtt viszont a legnagyobb buli (csak ne felejtsük el, hogy legközelebbre több cidert vegyünk!).

Mivel Viki a főzésben a természetes (már-már bióba hajló, bár ezt tagadja) vonalat képviseli, én pedig többnyire szeretem a gyors és egyszerű dolgokat, kétféle eperlekvárt főztünk be. Az egyik lábosban az epret muscovado cukorral* és almapektinnel** kevertük, a másik fazékba pedig befőzőcukor és ízesítésnek némi thai citromfű került. Mindkettő egyszerre készült el, egyformán csinos és ugyanolyan brutáljó lett.

*A muscovado egyfajta finomítatlan nádcukor, karakteres melaszos ízzel. Én amúgy is nagyon szeretem, de most véletlenül szereztem az Aldiban. Sima nádcukrot akartam venni, és amikor itthon kibontottam a "demarara" (finomítatlan nádcukor) feliratú zacskót, legnagyobb örömömre melaszillat csapott meg.

**A zselésítésre szolgáló, almából készült pektint önmagában sajnos nem könnyű beszerezni. Én cukrász nagykerben vettem, egy kilót 6 ezer forint körüli áron. Viszonyításképpen mondom, hogy egy kiló gyümölcshöz kb. 6 grammot használtunk el belőle.

Eperdzsem thai citromfűvel

2500 g eper (pucolva mérve)

800 g 3:1 befőzőcukor

1-2 csepp citromlé

3 db thai citromfű

1. Egy kis tálkát a fagyasztóba teszek.

2. Az epret megpucolom, lemérem, és egészben egy lábosba teszem.

3. A citromfű két végét levágom, főleg a világosabb részeit használom. Lehántom a külső héját, arra nincs szükségem. A citromfű használható részét az eperhez adom. Elkezdem főzni.

4. Amikor az eper már felpuhult és levet engedett, hozzáadom a befőzőcukrot. Nem tudom, pontosan mennyit főtt, mert eldumáltuk az időt, ittunk is egy kicsit, az órát nem néztük, így elég nehéz megítélni. Talán 20 perc lehetett. Facsarok hozzá egy kevés citromlevet.

5. A cukorral együtt még kb. 10 percig főzöm. Kiveszem belőle a citromfüvet, legalább is amit megtalálok, mert eléggé szétfő.

6. Botmixerrel kicsit beleturmixolok, de csak annyira, hogy még maradjanak benne bőven egész eperszemek.

7. Sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom és fejre állítom 5 percre. Visszafordítom, hagyom lassan kihűlni.


Eperdzsem muscovadóval

1500 g eper (pucolva mérve)

300 g muscovado cukor

1-2 csepp citromlé

6 g almapektin

1. Az epret megtiszítom, lemérem, és egy fazékba teszem. Elkezdem melegíteni, hogy levet engedjen, majd hozzáadok 200 g cukrot. Facsarok hozzá egy kis citromlevet.

2. Ha az eper már megfőtt, kicsit beleturmixolok egy botmixerrel, de csak annyira, hogy maradjanak benne egész eperszemek bőven.

3. A maradék cukrot összekeverem a pektinnel, és az eperhez adom. Még 10 percig főzöm, aztán sterilizált befőttesüvegekbe adagolom. 5 percre fejreállítom az üvegeket, utána hagyom lassan kihűlni, akár dunsztba is tehetem.

Ha másik variációra vágysz, ez itt a kedvenc epres-rebarbarás dzsemem.

Ha pedig még több lekvárrecept közt válogatnál, nézd meg a Koronás Cukor új, befőzős oldalát, van ott egy-két recept tőlem is: azenlekvarom.hu

nyár eper gyümölcsös lekvár kezdőknek is

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr755345606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása