Volt idő, amikor kifejezetten cikinek tartottam muffint sütni.
Ez akkoriban volt, amikor azt gondoltam, csak a francia cukrászat létezik, minden süteményt élére kell vágni, és ha nem igényel mérnöki precizitást az elkészítése, akkor mit sem ér.
Manapság újra rászoktam a muffinsütésre, mert rájöttem, hogy az egyik legpraktikusabb édesség. Könnyedén hozható-vihető; meglehetősen igénytelen, tehát jól bírja a kísérletezgetés; simán elfér egy gyerekkézben is; maximum 15 perc összerakni; 20 perc alatt szinte mindig megsül; és ami a lényeg, könnyen lehető belőle relatíve egészséges süteményt csinálni (vagy legalább a szokásos cukrászdai édességeknél kevésbé egészségtelent).
Így aztán elhatároztam, hogy újra divatba hozom a muffinsütést.
Csokis-málnás muffin (glutén- és laktózmentes)
(18 db)
3 db érett banán
75 g kókuszolaj, szobahőmérsékleten
65 g xillit
1 db tojás
70 g hajdinaliszt
60 g kókuszliszt
35 g holland kakaópor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
165 ml kókusztej
50 g min. 70%-os étcsokoládé (ha cukor- és laktózmentesen szeretnéd készíteni, elhagyható)
80 g málna
1. Egy muffin tepsi mélyedéseit kibélelem papírkapszlikkal. A sütőt 180 fokra előmelegítem (légkeverésest 160-ra).
2. A banánt leturmixolom, vagy egy álló mixer lapátkarjával összetöröm. Hozzáadom a kókuszolajat és a xillitet is, simára keverem. Ezután mehet bele a tojás is.
3. A hajdinalisztet elkeverem a kókuszliszttel, a kakaóporral, a szódabikarbónával, a sóval. Ezt is hozzáadom.
4. Belekeverem a kókusztejet, és beleforgatom az apróra kockázott étcsokit és a friss málnaszemeket is (nem baj, ha összetörnek).
5. Egy fagylaltos kanállal a mélyedésekbe adagolom a masszát. 20 perc alatt megsütöm.