KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. december 19., péntek Szólj hozzá!

2014. december 19., péntek 0 hozzászólás

Mütyűrökkel: Gesztenyés-meggyes fatörzs (gluténmentes)

fatorzs1.jpg

A fatörzs nálunk is ismert sütemény, mégsem hoz minket annyira lázba pont karácsonykor, mint az amerikaiakat és a franciákat. Utóbbiak egészen magas fokra emelték ennek a művészetét, erre a linkre kattintva megnézhetitek az erről szóló Pinterest albumom. Gyönyörködjetek! 

Ha esetleg olyan egyszerű földi halandók vagytok, mint én, és nem a nagy francia cukrászatok idei bûche de Noël kollekcióit akarjátok lekoppintani, csináljátok meg ezt a gesztenyés-meggyeset. Nálam kicsit túláradt a csokoládé, és így utólag azt javaslom, hogy inkább tegyetek dupla annyi gesztenye tölteléket belülre, és hagyjátok el a töltelékből a csokikrémet. Kívülre viszont mindenképpen tegyetek, hogy a jellegzetes fa mintázatot tudjátok produkálni. Ha a gesztenyepürére szeretnétek inkább hajazni, tehettek tölteléknek a gesztenye mellé egy kis mascarponés tejszínhabot is.

Az viszont elengedhetetlen, hogy mindenféle műanyag karácsonyi bigyót szurkáljatok bele kívülről, fenyőfát, mikulást, szánkót, ilyesmiket, tényleg csak a fantázia szabhat határt. Én csináltam már hozzá habcsókból gombát is, de állítólag az túl élethűre sikeredett. Ha ti mégis szeretnétek vele megpróbálkozni, itt találtok hozzá receptet. 

fatorzs2.jpg

Meggyes-gesztenyés fatörzs

(10 szelet)

a tésztához: 

6 db tojás, szétválasztva

egy csipet só

120 g nádcukor

50 g kakaópor

70 g darált mogyoró

30 g olvasztott vaj

a kandírozott meggyhez: 

200 g mirelit meggy

100 g kristálycukor

a gesztenyetöltelékhez: 

250 g mirelit gesztenyepüré, kiengedve

150 g puha vaj

a csokoládékrémhez: 

75 g étcsokoládé

75 g tejcsokoládé

125 ml habtejszín

1 ek méz v. glükóz

125 ml puha vaj

1. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra). 

2. A tojások fehérjét kemény habbá verem a cukor 2/3-ad részével és a sóval. A sárgáját is világosra keverem a maradék cukorral. A fehérjét óvatosan a sárgájába forgatom. 

3. A kakaóport átszitálom, elkeverem a mogyoróval, és a tojásokhoz adom, de úgy, hogy a habot semmiképpen se törjem össze. 

4. Az előkészített lapra simítom, és kb. 14 percig sütöm. 

5. Közben a meggyet felteszem főni, és amikor már egy kis levet eresztett, hozzáadom a cukrot, és egészen sziruposra főzöm. Ha kész, hagyom kihűlni, aztán lecsöpögtetem a levét, mert külön-külön lesz rájuk szükségem. 

6. A kiengedett gesztenyepürét kikeverem a vajjal. Fontos, hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek, hogy ez könnyen menjen. 

7. A csokikrémhez apróra vágom a kétféle csokit. A tejszínt felforralom a mézzel vagy a glükózzal, és a csokira öntöm. Hagyom, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljön, aztán kikeverem a vajjal. 

8. Ha a tésztám kihűlt, átfordítom egy másik sütőpapírra, és ecsettel felviszem rá a meggy levét. Ha túl sűrű lenne, egy kis forró vízzel higítom. 

9. Rákenem egyenletesen a gesztenyekrémet, aztán (nem muszáj) egy vékony rétegben a csokikrémet is. Megszórom a meggyel. Feltekerem, és egy órára hűtőbe teszem. 

10. Megkenem kívülről a maradék csokikrémmel. Már lehet is enni, mert szerintem szoba-hőmérsékletűen a legfinomabb. 

meggy karácsony csokoládé gesztenye gluténmentes középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr806994085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása