A fatörzs nálunk is ismert sütemény, mégsem hoz minket annyira lázba pont karácsonykor, mint az amerikaiakat és a franciákat. Utóbbiak egészen magas fokra emelték ennek a művészetét, erre a linkre kattintva megnézhetitek az erről szóló Pinterest albumom. Gyönyörködjetek!
Ha esetleg olyan egyszerű földi halandók vagytok, mint én, és nem a nagy francia cukrászatok idei bûche de Noël kollekcióit akarjátok lekoppintani, csináljátok meg ezt a gesztenyés-meggyeset. Nálam kicsit túláradt a csokoládé, és így utólag azt javaslom, hogy inkább tegyetek dupla annyi gesztenye tölteléket belülre, és hagyjátok el a töltelékből a csokikrémet. Kívülre viszont mindenképpen tegyetek, hogy a jellegzetes fa mintázatot tudjátok produkálni. Ha a gesztenyepürére szeretnétek inkább hajazni, tehettek tölteléknek a gesztenye mellé egy kis mascarponés tejszínhabot is.
Az viszont elengedhetetlen, hogy mindenféle műanyag karácsonyi bigyót szurkáljatok bele kívülről, fenyőfát, mikulást, szánkót, ilyesmiket, tényleg csak a fantázia szabhat határt. Én csináltam már hozzá habcsókból gombát is, de állítólag az túl élethűre sikeredett. Ha ti mégis szeretnétek vele megpróbálkozni, itt találtok hozzá receptet.
Meggyes-gesztenyés fatörzs
(10 szelet)
a tésztához:
6 db tojás, szétválasztva
egy csipet só
120 g nádcukor
50 g kakaópor
70 g darált mogyoró
30 g olvasztott vaj
a kandírozott meggyhez:
200 g mirelit meggy
100 g kristálycukor
a gesztenyetöltelékhez:
250 g mirelit gesztenyepüré, kiengedve
150 g puha vaj
a csokoládékrémhez:
75 g étcsokoládé
75 g tejcsokoládé
125 ml habtejszín
1 ek méz v. glükóz
125 ml puha vaj
1. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra).
2. A tojások fehérjét kemény habbá verem a cukor 2/3-ad részével és a sóval. A sárgáját is világosra keverem a maradék cukorral. A fehérjét óvatosan a sárgájába forgatom.
3. A kakaóport átszitálom, elkeverem a mogyoróval, és a tojásokhoz adom, de úgy, hogy a habot semmiképpen se törjem össze.
4. Az előkészített lapra simítom, és kb. 14 percig sütöm.
5. Közben a meggyet felteszem főni, és amikor már egy kis levet eresztett, hozzáadom a cukrot, és egészen sziruposra főzöm. Ha kész, hagyom kihűlni, aztán lecsöpögtetem a levét, mert külön-külön lesz rájuk szükségem.
6. A kiengedett gesztenyepürét kikeverem a vajjal. Fontos, hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek, hogy ez könnyen menjen.
7. A csokikrémhez apróra vágom a kétféle csokit. A tejszínt felforralom a mézzel vagy a glükózzal, és a csokira öntöm. Hagyom, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljön, aztán kikeverem a vajjal.
8. Ha a tésztám kihűlt, átfordítom egy másik sütőpapírra, és ecsettel felviszem rá a meggy levét. Ha túl sűrű lenne, egy kis forró vízzel higítom.
9. Rákenem egyenletesen a gesztenyekrémet, aztán (nem muszáj) egy vékony rétegben a csokikrémet is. Megszórom a meggyel. Feltekerem, és egy órára hűtőbe teszem.
10. Megkenem kívülről a maradék csokikrémmel. Már lehet is enni, mert szerintem szoba-hőmérsékletűen a legfinomabb.