KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2015. szeptember 28., hétfő komment

2015. szeptember 28., hétfő komment

Bevonz: Csokis spirál

csokis_spiral_kicsi.jpg

Vannak receptek, amiket egy az egyben lopok, vannak, amiket kitalálok, aztán vannak olyanok is, amiket innen-onnan összekombinálok. Ez most ilyen. Van benne egy kicsi egy profi pék receptjéből, más részét a szomszéd nagymama ihlette, valamit pedig egy orosz blogról tanultam hozzá. 

Hát ezért van az, hogy ha valaki megkérdezi, hogy elkérhet-e tőlem egy receptet, nem csinálok belőle titkot. Hiszen én is csak úgy loptam. 

 

Csokis spirál

(kb. 15 db)

 

a tésztához: 

600 g liszt

5 g só

25 g friss élesztő

80 g cukor

350 ml langyos tej

1 tojás

80 g puha vaj

 

a töltelékhez: 

80 ml tej

18 g holland kakaópor

20 g liszt

70 g cukor

1 tojásfehérje

10 g vaj

60 g étcsokoládé 

tojás a kenéshez

 

1. Keverőtálba teszem a sóval elkevert lisztet, és hozzáöntöm a cukros tejben elmorzsolt élesztőt. Beleütöm a tojást, és mehet bele a vaj. Kézzel vagy géppel összegyúrom. Mivel ez egy lágy, ragacsos kalácstészta, mindenképpen sokáig kell vele dolgozni, hogy szép, fényes legyen. 

2. Kigömbölyítem, belisztezem, és lisztezett tálba teszem kelni. Kb. másfél óra alatt a duplájára dagad. 

3. Közben elkészítem a csokipasztát (a tölteléket), hogy legyen ideje kihűlni. A tejet felforralom a kakaóval, és simára keverem. A lisztet, a cukrot és a tojásfehérjét simára keverem, a forró kakaóhoz adom, és besűrítem. Végül beleteszem a csokit és a vajat is, hogy beleolvadjon. Félreteszem hűlni. 

4. Ha a tésztám megkelt, megfelezem, és mindkét felét kb. 5 mm vékony téglalappá nyújtom. Fontos, hogy pont egyformák legyenek!

5. Az egyik felét megkenem a csokipasztával, a másik felét rásimítom, így a két tésztaréteg között van a csokis. A rövidebb végéről 1,5 cm-es csíkokat vágok egy éles késsel vagy egy pizzavágóval. 

6. A formázás a következőképpen történik: magam elé teszek egy csíkot, és megpödröm. Megfogom az egyik végét, aztán csiga formában körétekerem a tésztát úgy, hogy a spirálos pödrés ne jöjjön szét. Ezt minden egyes tésztadarabbal megismétlem. 

7. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a spirálokat, de hagyok köztük kb. 4-4 cm-t, mert meg fognak újra kelni, és sütés közben is nőnek majd. A tetejüket simára kevert tojással lekenem, és félreteszem 20 percre. 

8. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem. A spirálokat újra lekenem, és kb. 20 perc alatt megsütöm őket. 

reggeli csokoládés kelttészta uzsonna középhaladó

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr227814956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szia,

biztos, hogy tojásfehérje kell a töltelékbe? hétvégén el akarnám készíteni, de a fehérje elrémiszt.
köszi,

E.
süti beállítások módosítása