Életemben először nem fizikai formájában találkoztam ezzel a szuper édességgel. Ez a Sonic Youth-szám volt az, ami 17 évesen felkeltette az érdeklődésem a crème brûlée iránt, na nem mintha az evésről szólna...
Mostanában divat a crème brûlée alapját adó vaníliakrémet mindenfélével ízesíteni, én most a sütőtökös variáció mellett döntöttem, a tél kedvéért. Aki inkább a sima híve, itt egy hasznos videó arról, hogyan kell elkészíteni. Annyi biztos, hogy nem árt egy blowtorch-ot (konyhai láng) beszerezni hozzá, ami - sose gondoltam volna -, de egész sok mindenre jó még.
Sütőtökös crème brûlée
6 adag lesz belőle
20 dkg sütőtök megsütve, pürésítve
60 ml kristálytálycukor
60 ml aranybarna cukor + még 6 evőkanál a karamellizáláshoz
2 nagy vagy 3 kicsi tojás sárgája
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1/4 teáskanál szegfűszeg
1/4 teáskanál só
375 ml habtejszín
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy elektromos mixerrel keverjük össze a sütőtököt, a cukrokat, a tojást, a vaníliát és a fűszereket. A habtejszínt egy lábosban forraljuk fel, és egyből adjuk a sütőtökös krémhez.
Osszuk el a krémet 6 kis szufflés tálka között. Ezeket állítsuk egy tepsibe, és öntsünk koréjük forró vizet úgy, hogy a tálkák feléig felérjen. 35 percig süssük, amikor a közepe már nem folyós, csak remegős. Legalább 6 órát hagyjuk a hűtőben pihenni.
Tálalás előtt szórjunk egyesével rá barnacukrot, és a blowtorch-csal azonnal karamellizáljuk, még mielőtt a krém beszívná a cukrot. Így kell jól csinálni.
Recept a Bon Appetite thanksgiving számából.
Jó crème brûlée receptek még a Mennyei Mignonon.