Egészen pontosan a szakközépiskolába. És legyünk egészen pontosan őszinték: naggyon unalmas volt az első napom. Többször is megfordult a fejemben, hogy most tényleg, kellett ez nekem?! Igen, kellett.
Ha valaki azt gondolja, hogy elmegy egy ilyen felnőttképzésre, és egész nap habos cupcake-eket díszítget, az nyilvánvalóan téved. Egyrészt, mert a tananyag inkább a dobos és az eszterházy, másrészt, mert az óráknak csak egy része a cukrászat, a többi sokkal unalmasabb, gazdálkodás és élelmiszerism. De tény, hogy én egyszer szeretnék egy saját boltot, ahhoz pedig ezeket is meg kell egyszer tanulnom, egy életem, egy halálom.
Fenyőmagos-sütőtökös sütemény Armagnacban marinált aszalt szilvával
(12 kis sütemény lesz belőle)
A streuselhez (morzsához):
76 g fenyőmag
28 g barnacukor
50 g kristálycukor
egy csipet só
58 g olvasztott vaj
Aprítóba teszem először a száraz hozzávalókat, hogy a fenyőmagot ledaráljam. Ezután öntöm rá a vajat, és újra bekapcsolom a gépet. Borsószem nagyságú darabokká kell a morzsának összeállnia. Hűtőbe teszem.
A süteményhez:
50 g fenyőmag
120 g liszt
190 g búzadara
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
25 g barnacukor
65 g kristálycukor
70 g vaj, kis kockákra vágva
2 tojás
200 g sütőtökpüré
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1/2 citrom lereszelt héja
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
100 g Armagnacban marinált aszalt szila + a tálaláshoz
muffinsütő forma
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, vajazd ki a formát.
Újra az aprító. Tedd bele a fenyőmagot, a lisztet, a búzadarát, a sót, a sütőport, a cukrokat. Aprítsd finomra a fenyőmagot. Mehet bele a vaj. A keverék állagra darabos lesz, így jó.
Kézi mixerrel keverd össze a tojásokat, a sütőtökpürét, az olívát, a citromhéjat és a vaníliát. Öntsd az aprítóba a száraz részhez, és fél perc alatt dolgozd össze.
Vágd kisebb darabokra a lecsöpögtetett szilvát, dobd a tésztába. Töltsd meg a muffinforma mélyedéseit 2/3-ad részig, a tetejére jöhet a streusel. 20 percre tedd a sütőbe.
Langyosan tálald, tegyél köré a szilvából és a levéből.
Recept az egyik legjobb könyvemből, csak nektek: Johnny Iuzzini: Dessert Fourplay
2009. szeptember 25., péntek
5 komment
2009. szeptember 25., péntek 5 komment
Gyerünk a suliba be: Fenyőmagos-sütőtökös sütemény Armagnacban marinált aszalt szilvával
szilva sütőtök sütemény fenyőmag desszert haladóknak isi
A bejegyzés trackback címe:
https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr485141300
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anonymous 2009.09.25. 21:53:00
aha! ezt jó tudni, lehet hogy ez segít, eddig én azt hittem, hogy a hőfokok nem légkeveréses sütőre vonatkoznak alapból. de tudok úgy is sütni, úgyhogy akkor ezt majd kipróbálom!
köszi a gyors választ!
köszi a gyors választ!
szia heni! az első és legfontosabb, mindent eldöntő kérdésem, hogy légkeveréses sütőt használsz-e. én igen, és a receptjeim is ilyen sütési módra vonatkoznak.
ha légkeverésest használsz, és mégis ilyen gondod van, használj alacsonyabb hőfokot, hosszabb ideig. ha ez sem jön be, akkor takard le fóliával a süteményed tetejét, és úgy nem fog megégni.
sok sikert!
ha légkeverésest használsz, és mégis ilyen gondod van, használj alacsonyabb hőfokot, hosszabb ideig. ha ez sem jön be, akkor takard le fóliával a süteményed tetejét, és úgy nem fog megégni.
sok sikert!
Anonymous 2009.09.25. 21:53:00
Szia!
nem konkrétan ehhez a recepthez, de lenne egy "sütéstechnikai" kérdésem. azt már észrevettem, hogy bármilyen repectben megadott sütési idő az én sütőmmel sosem elég, mindig több ideig kell sütnöm. amit viszont most a legutóbbi két sütéskor tapasztaltam (ezen felül): a sütemény teteje már szinte kiszárad, töredezik, míg a közepe és az alja még "nyers" marad. szóval nem tudom készre sütni a süteményt, mert ha tovább sütöm, kiszárad a teteje, ha meg nem sütöm tovább, nem sül meg a belseje. eddig a diagnózis. a kérdésem pedig: én rontok el valamit nagyon, vagy cseréljem ki a sütőt?
Köszi előre is!
Heni
nem konkrétan ehhez a recepthez, de lenne egy "sütéstechnikai" kérdésem. azt már észrevettem, hogy bármilyen repectben megadott sütési idő az én sütőmmel sosem elég, mindig több ideig kell sütnöm. amit viszont most a legutóbbi két sütéskor tapasztaltam (ezen felül): a sütemény teteje már szinte kiszárad, töredezik, míg a közepe és az alja még "nyers" marad. szóval nem tudom készre sütni a süteményt, mert ha tovább sütöm, kiszárad a teteje, ha meg nem sütöm tovább, nem sül meg a belseje. eddig a diagnózis. a kérdésem pedig: én rontok el valamit nagyon, vagy cseréljem ki a sütőt?
Köszi előre is!
Heni
viksi 2009.09.25. 21:53:00
nem is hiszem el, hogy a muffin szó megjelenik a blogon : ))) azért a címben még jól leplezted a sütemény szóval : )))