KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2012. február 24., péntek 1 komment

2012. február 24., péntek 1 komment

Életmentő trükkök I.: Kuglóf narancsvirágsziruppal


Általában könyörtülenül a szemétbe dobom őket, de néha egy kis trükkel megmenekülnek az elbaltázott süteményeim is.
Ez a valójában francia briós tésztából készült kuglóf egy Ladurée-recept, és mint ilyen, sokkal többet vártam tőle. Majd egy napig kelesztettem (a 8 órás munkaidővel számolva), fejenállva, kézenállva, jobbról-balról, de minden igyekezetem és az isteni francia vajam ellenére is középszerű lett a végeredmény. A receptet a narancsvirágvízzel ízesített szirup mentette meg, ami önmagában is jó, ha az ember fejében van, a hasonló eredmények korrigálása végett. Ha jól emlékszem, a rum baba ötlete (de ugyanilyen a savarin is) éppen ilyen malőrből, egy szárazra sikerült kelttésztából született, azaz, hogy mentsék a menthetőt, egy kellemesen alkoholos, fűszeres sziruppal itatták át azt a süteményt, amit én már biztosan kidobtam volna. Nekik lett igazuk.
A Ladurée receptet leírom, hátha másnak jobban sikerül, és én szúrtam el valamit. Akkor szóljatok!

Kuglóf narancsvirágsziruppal
(kb. 12 kicsi vagy 2 nagy)

280 g liszt
40 g cukor
1 tk só
10 g friss élesztő
4 tojás
180 g vaj
150 g aranymazsola
egy marék mandulapehely

a sziruphoz:
500 ml víz
80 g cukor
1 tk narancsvirágvíz

1. Tedd egy keveretőlba vagy egy dagasztógépbe a lisztet a sóval, a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. (A só és az élesztő közvetlenül ne érintkezzen.) Kezdd el keverni, és közben csorgasd hozzá a simára kevert tojásokat. Dagaszd, és ha a tészta már kezd elvágni a tál szélétől, add hozzá a felkockázott, puha vajat is. Nálam először itt dőlt meg a recept, mert bármennyit is dolgoztam rajta, a tésztám kezelhetetlenül ragadós volt, ezért még néhány kanálnyi lisztet szép lassan adogattam hozzá. Ha a tészta végre elválik az edény falától, tedd tiszta, kilisztezett tálba, hintsd meg a tetejét is liszttel, fedd le, és tedd meleg helyre kelni 2 és fél órára.
2. Fordítsd át a tésztát, és tedd át a hűtőbe újabb 2 és fél órára.
3. Vajazd ki a kuglófformákat, szórj az aljukra mandulát, és oszd el bennük a kivirgolt (szép kerekre formázott) tésztát. Tedd most megint meleg helyre 2 és fél órára.
4. Süsd meg 180 fokon, az idő méretfüggő.
5. A sziruphoz forrald fel a vizet a cukorral, és ha langyosra hűlt, add hozzá a narancsvirágvizet is. Ha a kuglófok megsültek, hagyd még 5 percig a formában hűlni, aztán forgasd meg őket a szirupban.

Recept: Ladurée Sucré

kávéhoz kuglóf kelttészta uzsonna középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr725141137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem lehet, hogy a tojás sok? A fehérje meg tudja keményíteni, talán ettől érződik száraznak. Én egy ideje csak a sárgáját teszem a brióstésztába.
süti beállítások módosítása