KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2013. december 06., péntek Szólj hozzá!

2013. december 06., péntek 0 hozzászólás

Mindenhez karamell: Ragacsos datolya puding

stickydate1.jpgCsak télen kívánom a karamellt. Akkor viszont nagyon. Már majdnem mindenre karamellt teszek, a brownie-hoz a vaníliafagyira, a kalácspudingra, a tejberizsre, a palacsintára, a kekszre, talán már túlzás is. A sticky date (vagy toffee) pudding egy klasszikus angolszász desszert, állítólag Gordon Ramsay "signature" desszertje. Annyiban puding, hogy régen gőzben főzték készre, ma már inkább sütni szokták. Szerintem kizárólag télen van létjogosultsága. Most jött el az ideje. 

Ragacsos datolya puding

(12 db)

125 ml forró víz

225 g datolya (kimagozva)

165 g liszt

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

egy csipet só

85 g puha vaj

65 g barna vagy sötétbarna nádcukor (pl. Muscovado)

2 tojás

1. A datolyát a forró vízbe áztatom 15 percre, hogy felpuhuljon (bár amúgy is igyekezzünk puha datolyát venni, ne legyen még kiszáradva). Aprítógépben ledarálom. 

2. A lisztet átszitálom a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. 

3. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, egyenként hozzáadom a tojásokat is. Beleforgatom a lisztes részt, majd a pépes datolyát is. 

4. Egy muffinforma vagy más szilikonforma mélyedéseibe töltöm a "pudingot", és 175 fokon (légkeveréses 150) 18-20 perc alatt megsütöm. 

5. Közben elkészítem ezt a narancsos karamellt. (Hagyományosan toffee szósszal tálalják, ami egy sűrű tejkaramellt jelent.) Még langyosan eszem meg, a karamellel nyakon öntve. Egy kis cukrozatlan, lágyra vert tejszínhab is jól jön hozzá. 

Recept: Baking Bites

tél narancs desszert karamell datolya középkezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr915679282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása