Csak télen kívánom a karamellt. Akkor viszont nagyon. Már majdnem mindenre karamellt teszek, a brownie-hoz a vaníliafagyira, a kalácspudingra, a tejberizsre, a palacsintára, a kekszre, talán már túlzás is. A sticky date (vagy toffee) pudding egy klasszikus angolszász desszert, állítólag Gordon Ramsay "signature" desszertje. Annyiban puding, hogy régen gőzben főzték készre, ma már inkább sütni szokták. Szerintem kizárólag télen van létjogosultsága. Most jött el az ideje.
Ragacsos datolya puding
(12 db)
125 ml forró víz
225 g datolya (kimagozva)
165 g liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
egy csipet só
85 g puha vaj
65 g barna vagy sötétbarna nádcukor (pl. Muscovado)
2 tojás
1. A datolyát a forró vízbe áztatom 15 percre, hogy felpuhuljon (bár amúgy is igyekezzünk puha datolyát venni, ne legyen még kiszáradva). Aprítógépben ledarálom.
2. A lisztet átszitálom a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
3. A vajat alaposan kikeverem a cukorral, egyenként hozzáadom a tojásokat is. Beleforgatom a lisztes részt, majd a pépes datolyát is.
4. Egy muffinforma vagy más szilikonforma mélyedéseibe töltöm a "pudingot", és 175 fokon (légkeveréses 150) 18-20 perc alatt megsütöm.
5. Közben elkészítem ezt a narancsos karamellt. (Hagyományosan toffee szósszal tálalják, ami egy sűrű tejkaramellt jelent.) Még langyosan eszem meg, a karamellel nyakon öntve. Egy kis cukrozatlan, lágyra vert tejszínhab is jól jön hozzá.
Recept: Baking Bites