Itt most minden a jó vajnál kezdődik. Mint minden normális ember, én is ódzkodom a vajkrémektől, mert túl sok vajasnak álcázott margarinos süteményt etettek már meg velem. Meglátjátok, ha jó minőségű vajat használtok, megváltozik majd a ti véleményetek is. Nálam jónak számítanak a nagyobb hipermarketekben kapható francia és belga vajak, amik már ugyanannyiba kerülnek általában, mint a magyar márkázott társaik.
Fontos, hogy a süti szoba-hőmérsékletű legyen, amikor eszitek, hogy a vaj kellemesen puha maradjon.
Diórolád, karamellizált banán, kávékrém
(kb. 12 szelet)
a dióroládhoz:
6 db tojás szétválasztva
120 g nádcukor
40 g vaj, megolvasztva
100 g darált dió
10 g cukrozatlan kakaópor
10 g kukoricakeményítő
egy csipet só
a karamellizált banánhoz:
50 g cukor
2 ek víz
egy csepp citromlé
egy csipet só
290 g banán (pucolva mérve, kb. 3 db; ne legyen túl érett)
a kávés vajkrémhez:
3 db tojássárga
90 g cukor
50 ml frissen főtt kávé
225 g puha vaj
1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-ra), és egy tepsire sütőpapírt terítek.
2. A tojásokat szétválasztom. A cukor egyharmadát a sárgájához adom. A fehérjét lágy habbá verem, hozzáadom a cukrot, és kemény habot verek belőle. A sárgáját is kihabosítom, majd óvatosan a fehérjébe forgatom.
3. A darált diót, a kakaóport és a keményítőt csomómentesre keverem, és a habba forgatom.
4. A masszát egyenletesen a sütőpapírra simítom, és 15 percig sütöm. Egy konyharuhára teszem felfordítva, lehúzom róla a sütőpapírt, és feltekerem. Hagyom így kihűlni.
5. A karamellhez a cukrot felteszem főni a vízzel és a citromlével. Világos karamellt készítek belőle. Közben a banánokat pépesítem (csak úgy nagyjából, mert az csak jó, ha nagyobb darabok is maradnak benne). A karamellhez keverem.
6. A kávékrémhez a tojássárgákat kikeverem a kávéval és a cukorral. Egy lábosban vizet melegítek, és ráteszem a keverőtálat úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Folyamatosan kevergetve felmelegítem a tojásos mixet (ha fertőtleníteni szeretném, akkor kb. 72 fokig kell melegítenem).
7. Leveszem a vízfürdőről, és kockánként hozzáadom a puha vajat, miközben egy elektromos habverővel (vagy még jobb, ha egy konyhagép habverőjével) 5-10 perc alatt visszahűtöm, miközben jó habosra is keverem.
8. Kitekerem a dióroládot, és vékonyan rákenem a már kihűlt karamellizált banánt. Rákenem a kávékrémet is, és feltekerem.