KezdőKözépkezdőHaladóKözéphaladóVállalkozó szelleműeknek

edesem-uzlet.jpg

2014. június 30., hétfő komment

2014. június 30., hétfő komment

Máshogy csíkos: Karamellhabos tortaspirál

karamell_torta.jpg

A legjobb benne, hogy amikor felvágod, a másik irányban lesz csíkos, mint ahogy azt egy tortától várnád. Vagyis mégsem ez, hanem az a legjobb benne, hogy amikor belekóstolsz, nem hiszed el, hogy létezhet ennyire szaftos és puha piskóta és ennyire könnyű karamellkrém.A kicsit fanyar házi lekvár kötelező kellék! 

Ha lenne az oldalamon GYIK menüpont, szerintem egyetlen kérdés szerepelne benne: Miért nem emelkedik fel/esik össze a piskótám? Nem számoltam, hányszor kérdezték meg tőlem, de nem egyszer és nem kétszer. Akkor most mindenkinek válaszolok: 

a., Nem verted fel eléggé a tojásokat. Ez az első és legfontosabb lépés, és jóformán mindegy, hogy szétválasztva vered-e fel vagy egészben, csak legyen jó habos. 

b., Összetörted a habot, amikor a száraz hozzávalókat beleforgattad. Ehhez a lépéshez érdemes szilikonspatulát használni, és a segítségével, könnyű mozdulatokkal eldolgozni a lisztet a tojáshabbal. 

c., Nem sütötted elég ideig a tésztát. Ha a sütési idő lejártával megnyomod a tésztát az ujjaddal, és nem ugrik vissza a tészta, még told vissza néhány percre. Nem baj, ha nagyon megbarnul, csak süljön át rendesen. 

Az alábbi receptben nem a klasszikus, száraz magyar piskóta alapreceptjét használtam (tojásonként 20 g cukor, 20 g liszt), és nem is a franciák olvasztott vajjal felturbózott genoise-át, hanem a piskóta egyik amerikai mutációját. 

Karamellhabos tortaspirál

(kb. 10 szelet)

a vajkaramellhez: 

75 g vaj

200 g nádcukor

250 ml habtejszín

2 ek whisky

1/2 tk só

a tésztához: 

120 g liszt

200 g kristálycukor

1 tk sütőpor

1/2 tk só

125 ml étolaj

4 tojássárga

60 ml víz

1 tk vaníliakivonat

6 tojásfehérje

1/4 tk borkő (cream of tartar néven kapható főleg, a tojásfehérje stabilizálásra használják, de el is hagyható)

a töltelékhez: 

450 ml habtejszín

pár kanál a kedvenc házi lekvárodból (én ezt az epres-meggyest használtam)

málna és cseresznye a díszítéshez

1. A karamellt már előző nap elkészítem, hogy legyen ideje lehűlni. A vajat egy kis lábosban felolvasztom, rászórom a nádcukrot, és folyamatosan kevergetve ezt is felolvasztom. Forrás után még egy-két percig melegítem, hogy melaszos-karamellás illata legyen. (Vigyázat, a nádcukornál nehéz a szín alapján eldönteni, hogy mikor karamellizálódott már, és emiatt könnyű elégetni!)

2. Hozzáöntöm a tejszínt és a többi hozzávalót, és simára keverem. Egy tiszta tálba öntöm, megvárom, hogy szoba-hőmérsékletűre hűljön, aztán a hűtőbe teszem. 

3. A piskótát frissen, ideális esetben a tálalás napján vagy előző nap készítem el. A lisztet, 150 g cukrot, a sütőport és a sót elkeverem, és félreteszem. 

4. A tojássárgákat simára keverem az olajjal, a vízzel és a vaníliával, aztán eldolgozom benne a száraz hozzávalókat is. 

5. A tojásfehérjéket elektromos habverővel felverem egy kicsit, hozzáadom a borkőt, tovább verem, hozzáadom a maradék cukrot, és kemény habbá verem. 

6. A tojásfehérje harmadával fellazítom a tojássárgás masszát, aztán ez utóbbit óvatosan a fehérjehabba forgatom. Kikenem egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 fokon 20 percig sütöm. 

7.Ha megsült és kihűlt, kifordítom a tepsiből (vagy sütőpapírral együtt egyszerűen kiemelem), és magam elé teszem úgy, hogy a papíros fele nézzen felém, és én a hosszabbik oldalánál álljak. Erre az oldalra merőlegesen fogok vágni, mégpedig úgy, hogy 4 egyenlő piskótacsíkot kapjak. 

8. A krémhez elektromos habverővel felverem a tejszínt a karamellel. A piskótára kenem (de hagyok krémet a külső bevonásra is). Rákanalazom a lekvárt is foltokban. 

9. Feltekerem az első csíkot, és egy nagytányéron felállítom. A következő csíkkal folytatom a csigát, aztán a következővel is, stb. A végén kívülről is lekenem krémmel a tortát. Friss gyümölccsel díszítem. 

Recept: Julie Richardson: Vintage Cakes

torta karamell lekvár ünnepi haladóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://edesem.blog.hu/api/trackback/id/tr686461855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon finom lett ez a süti, csak khm...tojás alakúra sikeredett
@Lulemi: húsvétra nem is rossz ötlet :-)
süti beállítások módosítása